Gå til hovedindhold

Hvordan foregår valget til Europa-Parlamentet? Risikerer min stemme at gå til spilde? Og hvorfor er det overhovedet vigtigt at stemme? Få svaret her!

På søndag skal danskerne i stemmeboksen for at sætte kryds til EP-valget.
Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

På søndag, 26. maj, bliver der afholdt valg til Europa-Parlamentet.

Hvis du ikke har helt styr på, hvordan det foregår, kan du her få svaret i Fagbladet 3F’s guide til EP-valget.

Husk dit valgkort

PostNord skulle meget gerne have puttet et valgkort i din postkasse. Der står, hvor du skal stemme, typisk på den lokale folkeskole. Det er mellem klokken 9 og 20.

Husk kortet, så går det meget lettere, når først du træder ind i gymnastiksalen med de mange valgbokse.

Hvem kan jeg stemme på?

Du kan stemme på 10 partier/bevægelser, som hver har én spidskandidat:

De fleste har valgt at opstille deres kandidater sideordnet. Det betyder, at det alene er antallet af personlige stemmer, der afgør, hvem der bliver valgt ind.

Ved folketingsvalget kan man kun stemme personligt på de kandidater, som er opstillet i ens storkreds, for eksempel Vestjyllands Storkreds. Ved valget til Europa-Parlamentet er Danmark én stor kreds. Det vil altså sige, at alle vælgere kan stemme på alle kandidater.

Det fik Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt for eksempel at mærke ved det seneste valg i 2014, da han slog rekorden med hele 465.758 personlige stemmer.

Stemmen går ikke til spilde

Men hvad så med dem, der er på vippen til ikke at blive valgt? Danmark skal vælge 13 politikere til Europa-Parlamentet (14 når Storbritannien forlader EU), og som meningsmålingerne står nu, risikerer Konservative, Liberal Alliance, Folkebevægelsen mod EU, Enhedslisten og Alternativet ikke at få nok stemmer til et mandat.

Disse partier har dog stadig en chance, fordi de er gået i valgforbund:

  • De Radikale og Alternativet
  • Konservative, Liberal Alliance og Venstre
  • Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU

Det betyder, at hvis du for eksempel gerne vil stemme på Alternativet, og partiet ikke kommer ind, går din stemme ikke til spilde. Den går i stedet til De Radikale, som højst sandsynligt har stemmer nok til at få mindst én politiker valgt ind (det er selvfølgelig en fordel, hvis du er nogenlunde enig med det parti, som dit eget parti er i valgforbund med...)

Socialdemokratiet og SF er også i valgforbund.

Hvorfor skal jeg overhovedet stemme til EP-valget, alle taler jo om folketingsvalget for tiden?

Hvis du er lastbilchauffør, er din fremtid i branchen helt afhængig af beslutninger, som EU træffer.

Hvis du arbejder på en virksomhed, der har en stor eksport til andre europæiske lande, er dit job meget bundet op på de muligheder, som EU’s indre marked giver.

Hvis du er nervøs for, om rumænere, bulgarer eller italienere kan ødelægge vores dagpengesystem på grund af let adgang til ydelser her i landet, så er det også en EU-beslutning.

Og en lov kan kun vedtages i EU, hvis Europa-Parlamentet har stemt ja.

Derfor er det vigtigt at stemme på søndag.