bladhoved

FLUGTEN

Natalja Gratson og Elena Trach er blandt de over fire millioner ukrainere, der er flygtet fra krigen i deres hjemland. Fagbladet 3F har fulgt de to kvinder og deres familier, fra de nåede i sikkerhed i Polen, til de blev tilbudt et job i Danmark.

Af: Frederik Aagaard Zeuthen, Morten Halskov og Asger Westh
Foto: Thomas Arnbo, Veronika Kirsa og Frederik Aagaard Zeuthen

1h3

Torsdag 10. marts 2022: Klokken er 23, og det er bidende koldt ved det aftalte mødested uden for svømmehallen i den polske by Zamość cirka 50 kilometer fra Ukraine. To kvinder med to voksne børn og to mindre børn kommer gående i mørket. Over tre timer forsinket. Trætte og tomme i blikket med tre store, mørke kufferter på hjul. De er iført tykke dynejakker og sweatpants.

46-årige Natalja Gratson, hendes døtre Anastasia på 25 år, Sabina på 18 år samt sønnen Daniel på 7 år er sammen med Elena Trach på 38 år og hendes 9-årige datter Kira flygtet fra krigen og den russiske invasion af deres hjemland. De har været undervejs i flere døgn. 

1h3

”Vi hørte frygtelige historier om voldtægt, menneskehandel og om en kvinde, der måtte efterlade sin nyfødte baby i en kælder, mens hun selv blev tvunget til at arbejde. Det var skræmmende” Natalja Gratson om flugten ud af Ukraine

Natalja Gratson og Elena Trach havde ikke mødt hinanden, før de flygtede. Men krigen har forbundet deres skæbner.

Sammen med sin datter kørte Elena Trach tre døgn gennem det krigshærgede Ukraine for at mødes med Natalja Gratson og hendes familie i Lviv og derfra tage videre til Polen og Danmark.

Elena Trach fortæller, at turen fra Dnipro til Lviv normalt tager 10-15 timer, men alt var kaos med lange bilkøer og tomme tankstationer. Flugten foregik i en lille bilkolonne med nogle af Elena Trachs venner.

”Vi så mange ødelæggelser, og én af dagene hørte vi pludselig skudsalver. Der blev råbt, at vi skulle køre af vejen og ud på en mark. Alt lys i bilen blev slukket, og vi måtte krybe sammen og gemme os. Det var udmattende.” Elena Trach.

1h3

Daniel Dyhrberg, faglig sekretær i byggegruppen i 3F Frederiksborg, er kørt 1.300 kilometer fra Danmark for at hente de ukrainske flygtninge. Han gør det, fordi 3F’eren og byggearbejderen Mykhaylo Chaykivskyy har bedt om hjælp til at få sin eks-kone Natalja Gratson, børnene og nogle bekendte i sikkerhed. 

1h3

Mykhaylo Chaykivskyy (yderst til højre) har betalt for deres tur ud af Ukraine. Han er selv blevet tilbage sammen med sin 24-årige søn, som han har med Natalja Gratson. Det er forbudt for alle ukrainske mænd mellem 18 og 60 år at forlade landet.  

1h3
1h3

Fredag 11. marts 2022: Sidst på formiddagen bliver Natalja Gratson, Elena Trach og børnene sat af ved København Kommunes akutte indkvarteringscenter for ukrainske flygtninge, Welcome House, i Valby. Her har Daniel Dyhrberg sikret dem en plads, før han hentede dem i Polen. De bliver indlogeret i et familieværelse. Et enkelt indrettet rum med køjesenge og et bord, hvor der ikke er plads til dem alle seks. Bad og toilet må de dele med de øvrige beboere på stedet.

Elena Trach havde kun 15 minutter til at pakke tøj og de vigtigste fornødenheder til sig selv og sin datter, før de flygtede. Natalja Gratson og hendes døtre har heller ikke fået meget med. Penge har de stort set ingen af. De ukrainske kvinder havde også mulighed for at flygte til Litauen, Tjekkiet eller Polen, men valgte Danmark.

”Mykhaylo fortalte os, at Danmark var et godt land, hvor man går meget op i menneskerettigheder, og at vi ville blive godt modtaget” Natalja Gratson

1h3

Natalja Gratson kommer fra Drohobytj. Her havde hun to boder på en markedsplads, hvor hun sammen med sin ældste datter Anastasia solgte duge med broderier og lingeri. Elena Trach kommer fra Dnipro. Hun er uddannet jurist med speciale i økonomi og arbejdede før Ruslands invasion som ejendomsmægler i et af Ukraines største ejendomsmæglerfirmaer.

”Vi er et stolt folkefærd og vant til at stå på egne ben, så vi vil gerne arbejde” Natalja Gratson

1h3

Tirsdag 15. marts: Elena Trach, Natalja og og hendes datter Anastasia Gratson mødes med repræsentanter fra den danske entreprenørvirksomhed Jakon hos 3F BJMF i Valby.

- Vi kan godt bruge jeres hjælp, siger produktionsdirektør, Teddy Pedersen, Jakon.
Han fortæller, at Arbejdstilsynet fører en kampagne mod sundhedsskadeligt støv på byggepladser. Derfor vil det give god mening, hvis de ukrainske kvinder vil køre rundt og støvsuge og gøre rent på byggepladser og i skurvogne.

1h3

”Jeg kan ikke bruge min uddannelse og erfaring til noget her, og jeg vil ikke være til byrde for nogen. Alle kan klare et rengøringsarbejde.” Elena Trach

1h3

Mandag 21. marts: Elena Trach, Natalja, Anastasia og Sabina Gratson er til introduktionsmøde i Jakons hovedsæde i Ballerup. De skriver under på en jobkontrakt, der er betinget af, at de får opholdstilladelse. Deres job bliver på fuld tid. Fra klokken 7-15 på alle hverdage med løn efter overenskomsten på området og med lidt ekstra i arbejdsgiverbetalt pension. I begyndelsen kan lønnen blive udbetalt aconto på ugebasis eller hver 14. dag, så de hurtigt får nogle penge.

1h3

De ukrainske kvinder bliver orienteret om sikkerhedsregler, kemikalier og rengøringsmidler på Jakons byggepladser og de rygsække, som de vil få udleveret med sikkerhedsudstyr og værnemidler. De bliver også advaret om alt, der kan minde om det, som de er flygtet fra: Den årlige afprøvning af luftalarmer i Danmark den første onsdag i maj klokken 12 og risikoen for pludselige og høje lyde fra maskiner og boltpistoler på byggepladserne.

Bagefter går turen videre til et byggemarked i Glostrup, hvor de ukrainske kvinder prøver arbejdstøj og sikkerhedssko.

1h3

”Arbejdet bliver en hjælp til at fokusere på noget andet end krigen.” Elena Trach

Lørdag 26. marts 2022: Natalja Gratson, hendes døtre og Elena Trach får taget fingeraftryk og søger om opholdstilladelse hos Udlændingestyrelsens Borgerservice i Næstved.

Tirsdag 29. marts 2022: Elena Trach har fået en allergisk reaktion i huden. Måske er det drikkevandet, maden eller det anderledes klima i Danmark. Måske er det stress, lyder beskeden fra lægen i Welcome House i Valby. Psyken er også presset. Hendes mor, som hun har efterladt i Ukraine, skal opereres for kræft for anden gang. Elena Trach skal betale for operationen.

”Jeg har det forfærdeligt. Ikke kun på grund af krig og min mors sygdom. Danskerne behandler os rigtig godt. Men jeg er en social person og kender ikke rigtig nogen her ud over Natalja, og jeg kan hverken dansk eller engelsk” Elana Trach

1h3

Onsdag 6. april 2022: De ukrainske kvinder venter stadig på at få deres opholdstilladelse, så de kan begynde på jobbet hos Jakon. De ved ikke, hvordan de på sigt skal finde en bolig.

Læs mere om de ukrainske kvinder i Fagbladet 3F #3, april 2022