Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

1.092 ledige har fået beregnet en lavere sats efter reform, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. - Det er ikke rimeligt, at folk bliver skoldet, fordi de har taget vikarjob, mener Finn Sørensen (EL). Torsdag skal ministeren i samråd om sagen.

Anne Mona Laustsen fra Nordjylland er et af de medlemmer, der i Fagbladet 3F har fortalt, at hun mister over 5.000 kroner i dagpenge. På landsplan har over 1.000 ledige fået en lavere sats.
FOTO: Michael Bo Rasmussen/Baghuset

Anne Mona. Sonja. Vibeke. Lolitta: Flere ledige har den senere tid stået frem og fortalt i Fagbladet 3F, hvordan de har fået beregnet en lavere dagpengesats, efter at de har genoptjent retten til dagpenge efter vikarjob. I det mest grelle tilfælde er det en sats på helt nede under 9.000 kroner om måneden før skat. Den højeste sats er på 18.600 kroner.

Nu viser spritnye tal fra Beskæftigelsesministeriet, at 1.092 ledige siden juli sidste år har fået en lavere sats, end de havde tidligere. Dog har 2.330 ledige fået en højere sats i samme periode. 6.108 har fået en uændret sats.

I et skriftligt svar til Beskæftigelsesudvalget skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at de nye regler helt overordnet stiller dagpengemodtagerne bedre end de gamle.

- Reglerne gør det også langt lettere for dagpengemodtagere at optjene og genoptjene retten til dagpenge via småjobs. Overordnet set har vi i dag et langt bedre dagpengesystem end tidligere, skriver han.

Det er ingen undskyldning

Finn Sørensen, Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, er ikke begejstret.

- Selvfølgelig skal vi glæde os over, at flere har glæde af de nye beregningsregler, men det er jo ingen undskyldning, at flere har fået en højere sats. Når det rammer 1.100 mennesker, er det 1.100 for mange. De her mennesker har jo alene gjort det, politikerne ønsker, nemlig at tage småjob og vikariater, siger han.

Finn Sørensen siger, at nu må ministeren til lommerne og få lukket det hul, der er.

- Det må være begrænset, hvad det kan koste, mener han.

Forretningsfører i 3F’s a-kasse, Eva Obdrup, kan kun se, at problemet bliver større.

- Når 1.100 ledige allerede nu har oplevet en forringet sats, svarer det til 2.200 personer på årsplan, og tallet af ledige, der er blevet ramt, vil stige år for år. Man skal samtidig huske, at de lavere satser risikerer at forfølge folk, for eksempel når de går på efterløn, siger Eva Obdrup, der mener, at det er væsentligt at følge op på, om dagpengereformen virker efter hensigten.

- Her er det helt centralt, at vores arbejdsmarked er fleksibelt, og at folk ikke behøver være nervøse for, om deres dagpengesats forringes, hvis de tager et job, siger hun.

Troels Lund Poulsen er indkaldt i samråd om sagen torsdag morgen.