Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Det danske hold til Bocuse d'Or, det uofficielle europamesterskab for kokke, har hevet en førsteplads hjem, og Elisabeth Madsen har været med som kokkeassistent.

Det er blevet til to måneders forberedelse for Elisabeth Madsen, før hun blev kastet ind fra siden og skulle være med. Og da klokken ringede til start, spredte spændingen sig også i kroppen på Elisabeth Madsen.
Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix

For første gang i 20 år er en kvinde med på det danske hold til det uofficielle europamesterskab for kokke, Bocuse d’Or.

21-årige Elisabeth Madsen blev udlært som kok i 2020, og hun har stået side om side som kokkeassistent, også kendt som kommis, med køkkenchefen fra Søllerød Kro, Brian Mark Hansen, til dette års konkurrence.

En konkurrence, der endte med en førsteplads og guld til det danske hold.

- Det er ikke gået op for mig endnu. Jeg er bare så glad, sagde Elisabeth kun en halv time efter, at hun hørte Danmark blive udråbt til vindere.

Tidligere vinder af Bocuse d’Or, Kenneth Toft-Hansen, har kaldt hende et af de største danske talenter inden for gastronomi.

- Det er ret vildt, at sådan én som ham siger det, sagde en “træt og brugt” Elisabeth Madsen over telefonen fra Budapest i en pause fra konkurrencen.

Fra opvasker til Bocuse d’Or

Hendes vej ind i faget startede med et job som opvasker, hvor hun blev nysgerrig på alt det, der foregik ude i køkkenet.

- Jeg fik bare blod på tanden, når jeg mærkede stemningen i køkkenet og kunne se, hvad de lavede, siger Elisabeth.

Det er ikke kun til Bocuse d’Or, at hun folder sit gastronomiske talent ud. Hun har blandt andet vundet DM i Skills i 2020, og så har hun også vundet det nordjyske mesterskab for kokke- og tjenerelever året før.

Da hun stod i opvasken, syntes hun, at “det var sejt, det man kunne lave” med mad, og nu har hun så fået opfyldt drømmen.

- Det er så fintfølende at stå med råvarerne, og jeg kan få lov til at være kreativ, siger Elisabeth Madsen.

Kvinde i en mandebranche

Selv siger den første kvinde på det danske hold i 20 år til Bocuse d’Or, at det vigtigste ikke er, at hun er kvinde, men at hun er kok.

- Det er selvfølgelig fedt at være med som kvinde, og der har været historie om, at det ikke er et kvindefag, men jeg har ikke gjort det her for at bevise det over for mit køn. Jeg er her for at bevise, hvad jeg kan, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Med fuld koncentration står den 21-årig Elisabeth Madsen og er deltager ved dette års Bocuse d'Or som kommis side om side med køkkenchef fra Søllerød Kro, Brian Mark Hansen.
Med fuld koncentration står den 21-årig Elisabeth Madsen og er deltager ved dette års Bocuse d'Or som kommis side om side med køkkenchef fra Søllerød Kro, Brian Mark Hansen. FOTO: Jesper Bøjlund

Arbejdsforholdene i restaurationsbranchen har været under lup i medierne den seneste tid. Blandt andet kunne Arbejdstilsynet tidligere i år offentliggøre nye tal, der viser, at hver femte ansat i restaurationsbranchen har oplevet dårlig behandling.

- Jeg har været heldig at være et sted, hvor det var godt at være, men det er helt klart noget, der skal mere fokus på. Overordnet set bør branchen lave en touch-up, siger Elisabeth Madsen.

Næste skridt for det gastronomiske talent bliver verdensmesterskaberne i Lyon, som finder sted 22. og 23. januar 2023.