Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Anstændig løn, socialt sikkerhedsnet og ordentligt arbejdsmiljø. Stort nyt EU-udspil har til hensigt at imødekomme EU-borgernes sociale problemer og skabe sikkerhed i en globaliseret tidsalder.

EU's nye udspil vil blandt andet sikre anstændig løn til arbejdere og rettigheder på arbejdspladsen
FOTO: Polfoto (arkivfoto)

Globalisering og økonomisk vækst skal gå hånd i hånd med social sikkerhed for EU’s borgere. Sådan lød det fra EU-kommissær for beskæftigelse, Marianne Thyssen, da hun under en pressebriefing præsenterede “den europæiske søjle for sociale rettigheder”.

Udspillet består af 20 søjler - opdelt i hensigter og rettigheder - der skal skabe større sikkerhed for EU-borgernes arbejds- og levevilkår. For ifølge kommissæren er der behov for en større social indsats i EU. Dels for at sikre EU’s økonomi, og dels for at imødekomme de konsekvenser, globaliseringen har haft for EU’s borgere.

Derfor har Kommissionen blandt andet til hensigt at skabe en “anstændig” løn, et tilstrækkeligt socialt sikkerhedsnet samt ordentligt arbejdsmiljø. I første omgang er udspillet henholdt eurozonen, og det skal respektere lokale forhold i medlemslandene. Derfor kan der eksempelvis ikke indføres minimumsløn i Danmark, da Den Danske Model fortsat skal gælde her i landet.


FOTO: Ritzau Foto

3F og S: Godt for de almindelige lønmodtagere

Hos 3F møder søjle-udspillet ros, og næstformand Tina Christensen er glad for, der bliver sat fokus på EU’s almindelige lønmodtagere:

- Jeg er optaget af, at der bliver skabt en bedre social balance i EU. Der er et behov at styrke den social beskyttelse i mange medlemsstater, og der kan EU's initiativ på det sociale område spille en væsentlig rolle.

Hun får opbakning fra EU-parlamentariker Ole Christensen fra Socialdemokratiet (S), der mener, at den sociale søjle er et skridt i den rigtige retning:

- Hvis vi skal løse de europæiske udfordringer, som vi har i dag, så bliver vi nødt til at skabe sociale resultater, som befolkningen kan mærke.

Dog understreger både Tina Christensen (3F) og Ole Christensen (S), at de sociale søjler under ingen omstændigheder må komme i vejen for lønforhandlingerne i den danske model.

Ingen opbakning fra DF og N

Hos den EU-skeptiske fløj møder udspillet modstand. 

EU-parlamentariker Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti (DF) er bekymret for, at de sociale søjler vil presse det danske arbejdsmarked:

- Vi har den danske model, der sikrer langt bedre rettigheder end søjlerne. Dagens udspil risikerer at være første skridt på vejen mod, at EU får alt for meget indflydelse på det danske arbejdsmarked, og at arbejdsgiverne en dag kan komme og presse lønningerne ved at referere til lave EU-standarder.

Hans skepsis er delt af EU-parlamentariker fra Folkebevægelsen Rina Ronja Kari (N), der dog har en anden form for kritik mod udspillet. Hun synes det klinger hult:

- Lige nu er udspillet mest af alt fine ord og floskler, for i virkeligheden er det EU’s økonomiske markedspolitik med et ensidigt fokus på overskud og underskud, der har skabt de sociale problemer, man ser i dag.

Hun finder det paradoksalt, at udspillet ikke følges op af nogle konkrete strategier for implementering:

- Når det kommer til EU’s økonomiske politik, så har man altid nogle meget hårde redskaber til at få strategierne indført. Men indtil videre har jeg i hvert fald ikke set nogle intentioner, der ligestiller EU’s sociale dimension med deres økonomiske politik.