Gå til hovedindhold

EU's Ministerråd har fredag sagt nej til den foreløbige aftale, der ville gøre det lettere for udlændinge at få dagpenge i Danmark.

Den foreløbige EU-aftale, der blandt andet ville gøre det lettere for udlændinge at få dagpenge i Danmark, er nu blevet afvist af Ministerrådet, skriver Beskæftigelsesministeriet.
arkiv

Det bliver alligevel ikke lettere for udlændinge at få dagpenge i Danmark, ligesom det heller ikke bliver muligt at rejse ud af Danmark med dagpenge i op til seks måneder.

Fredag afviste EU’s Ministerråd et forslag fra parlament, kommission og formandskab om ny dagpengeregler. Det betyder, at EU-formandskabet skal komme med et nyt forslag.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Det forkastede forslag har mødt hård kritik i Danmark. Derfor er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) tilfreds:

- Det, der lå på bordet, var i mine øjne ikke rimeligt. Det er kort og godt en dårlig aftale, siger ministeren.

- Det er ingen hemmelighed, at Danmark hele vejen igennem har været imod de her regler, som gør, at man hurtigere kan få adgang til danske dagpenge og derudover også kan tage dem med til udlandet i længere tid, siger han.

Også fagbevægelsen, herunder 3F, har rettet hård kritik mod planerne:

- Vi er bekymrede for, at aftalen kan true det danske dagpengesystem og åbne en ny dør til social dumping, sagde forretningsfører for 3FA, Eva Obdrup, for nylig.

Fornyet håb

Ifølge Troels Lund Poulsen er fredagens beslutning ikke det samme som, at planerne om nye dagpengeregler er skrottet - men det giver fornyet håb om, at processen kan blive trukket så meget, at det bliver det nye EU-Parlament og den nye EU-Kommission, der skal tage stilling til det.

Danmark er ikke alene med kritikken. Andre lande som Tyskland, Belgien, Holland med flere er enige med Danmark.

Der er valg til Europa-Parlamentet 26. maj.

Ministeren håber, at forhandlingerne kan genåbnes med en ny kommission samt et nyt parlament og ende med en bedre aftale.