Gå til hovedindhold

Læs ekspertens råd til, hvordan du undgår at komme i klemme under den nye ferielov.

Skiftet til en ny ferielov kan give alvorlige problemer, hvis du drømmer om lang sommerferie eller efterårsferie til næste år.

For du kan kun regne med at have optjent 18 feriedage til sommer- og efterårsferien i 2020. Og fire ugers fri koster som bekendt 20 feriedage.  

Derfor råder Rikke Barrit, sektionschef i FerieKonto, danskerne til at tænke over næste års ferie allerede nu. 

- Hvis du for eksempel er en børnefamilie, som gerne vil holde tre ugers sommerferie og en uges efterårsferie, så skal du overføre ferie fra det her ferieår til det næste, siger hun. 

Det kommende ferie-kaos skyldes, at loven ændres, så ferie fremover optjenes og afholdes i samme år, hvor det tidligere skete forskudt. 

Flyt ferien

Ifølge Rikke Barrit er det nok at overføre 1,5 til 2 dages ferie fra det her år. På den måde har du nemlig 20 dage til rådighed til sommer- og efterårsferie i 2020. 
 
Eksemplet tager som udgangspunkt, at du har haft fuldtidsarbejde fra 1. januar 2019 og frem og tager ikke højde for den sjette ferieuge, selvom den findes i mange 3F-overenskomster. 

Rikke Barrit forklarer, at ubrugte feriedage fra femte ferieuge kan overflyttes helt frem til september 2020, så selvom planlægningen af næste års ferie skal ske nu, har du ikke travlt med at få feriedagene overflyttet.

- Men det er vigtigt at være opmærksom på, om der mangler et par feriedage til næste sommer og efterår, så du for eksempel ikke brænder det hele af på en ekstra lang juleferie, siger hun.

Ferie på forskud

Selvom feriedagene kan mangle til sommer- og efterårsferien i 2020, bliver du ikke snydt for dine feriedage, da dagene optjenes løbende over resten af året. Men de er ikke til rådighed allerede i uge 42, hvor skolerne planlægger efterårsferie. 

Det kan også betale sig at tale med chefen, hvis der mangler to feriedage til sommer- og efterårsferie. Som noget nyt giver den nye ferielov også mulighed for at holde ferie på forskud, altså før feriedagene er optjent. 
 
- Men det kræver, at chefen giver lov. Det bestemmer han eller hun. Så hvis du vil være sikker på at kunne holde ferien, skal du enten lave en aftale nu, eller sørge for at overflytte noget ferie, siger Rikke Barrit.

Hvis du har svært ved at gennemskue dine feriemuligheder til næste år opfordrer Rikke Barrit til at læse mere på kampagnesiden for den nye ferielov på borger.dk.