Gå til hovedindhold

Med en ny forsøgsaftale på Metro Cityringen tjener Arben Lamallari dobbelt så meget som i Italien.

Arben Lamallari er medlem af 3F og sjakbajs for fire murerarbejdsmænd på metroen.
Joachim Rode

Når Arben Lamallari i de her dage ligger på alle fire for at klæbe granitfliser på perronerne til Københavns nye metroforbindelse, er det med en sjælden følelse af, at hans arbejde bliver værdsat.

Han trives med arbejdet på metroen, og så er hans løn lige steget til 273 kroner i timen.

- Det er dobbelt så meget, som jeg tjente i Italien, siger den 44-årige murerarbejdsmand.

LÆS OGSÅ: Ny metroaftale: Løn til udenlandske byggearbejdere når rekordniveau

Arben Lamallari er oprindeligt fra Albanien, men har boet mange år i Italien.

I næsten lige så mange år har han rejst rundt i Europa for at arbejde på store byggepladser.

- Det var nødvendigt for mig at rejse ud at opsøge mulighederne, hvis jeg ville klare mig. Jeg har arbejdet inden for byggeriet i 23 år, men det var svært at få arbejde i Italien, og lønnen var lav, fortæller Arben Lamallari.

Høj løn - især for en ufaglært

Det er en ny forsøgsaftale mellem hovedentreprenøren på Metro Cityringen, det italienskledede konsortium Copenhagen Metro Team, og 3F, der har sikret Arben Lamallari og kollegerne den høje løn på 273 kroner i timen. 

LÆS OGSÅ: Kæmpe metro-sag på vej: Bødekrav til vikargigant kan ende på over 100 millioner kroner

Lønnen ligger et godt stykke over gennemsnittet for en dansk murer, og ifølge 3F's københavnske afdeling for bygge-, jord- og miljøarbejdere (BJMF) er det et rekordhøjt niveau for udenlandske bygningsarbejdere.

- Mig bekendt er det den højeste løn, som udenlandsk arbejdskraft nogensinde har fået i Danmark, siger faglig sekretær Jonas Andersen fra BJMF.

Lektor Jens Arnholtz fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet har heller ikke før hørt om et så højt lønningsniveau for udenlandsk arbejdskraft, medmindre der er tale om særligt specialiserede opgaver.

- En timeløn på 273 kroner er en meget høj løn i byggeriet, især for ufaglært arbejdskraft. Vi ser typisk, at udenlandske arbejdstagere på metroen og andre store projekter arbejder til mindstesatsen i overenskomsterne, siger Jens Arnholtz.

Gennemsnitslønnen for en dansk murer, der arbejder på akkord- eller timeløn, ligger i øjeblikket på knap 210 kroner i timen.

Tjener dobbelt så meget som i Italien

Arben Lamallari har kone og to børn i Italien, og før han kom til Danmark for at arbejde på metroen for et år siden, arbejdede han som brolægger i hjembyen Trento.

- Det var et hårdt arbejde, og jeg fik 7-8 euro for hver meter, jeg havde lavet. Jeg tjente 1.500 euro om måneden efter skat (cirka 11.000 kroner, red.). Det var en okay løn, men nu får jeg udbetalt 3.100 euro om måneden, og jeg arbejder ikke i weekenden og har ikke overarbejde, siger Arben Lamallari.

LÆS OGSÅ: Kurven knækket: Et år uden ulykker på metrobyggeriet

Han har også arbejdet i Tyskland og Frankrig inden for de seneste år.

- Men lønnen her i Danmark er den bedste, jeg har fået, og jeg kan godt lide arbejdsmiljøet på metroen, siger han.

Arbejdet i Danmark er dog også forbundet med afsavn, fortæller Arben Lamallari.

- Jeg ser jobbet som en god mulighed for at få nogle erfaringer og lære, hvordan reglerne er i Danmark. Pengene giver mig mere velstand, men jeg savner også min familie i Italien. Jeg savner især at spille fodbold med min søn på 11 år. Hvis jeg var yngre, ville jeg nok prøve at få min familie med herop, siger han.

51-årige Necula Radu fra Rumænien (i forgrunden) er en af murerarbejdsmændene i Arben Lamallaris sjak.
51-årige Necula Radu fra Rumænien (i forgrunden) er en af murerarbejdsmændene i Arben Lamallaris sjak. FOTO: Joachim Rode

Arbejdsgiver: Aftalen giver os fleksibilitet

Arben Lamallari regner med at være i Danmark i to-tre måneder endnu, indtil hans arbejde på metroen er færdiggjort, og så rejser han hjem til familien.

Hans kone gør rent på et hotel hjemme i Italien, og de vil sammen købe et hus for de penge, de sparer op.

Arben Lamallari er medlem af 3F og er ansat af det italienske firma Bodino. Han er sjakbajs for et sjak med fire murerarbejdsmænd, to fra Italien og to fra Rumænien.

LÆS OGSÅ: Top 10: Italienske bagmænd har løndumpet for 70 millioner i Danmark

Sigurd Nissen-Petersen, der er vicedirektør i Copenhagen Metro Team og repræsenterer arbejdsgiverne på metroen, er godt tilfreds med den nye lønaftale, selvom arbejdsgiverne skal slippe væsentlig mere i løn, end de er vant til.

- Vi har forståelse for, at der er nogle rettigheder i overenskomsterne, som fagforeningen værner om. Omvendt er aftaler som den her gode for arbejdsgiverne, fordi det giver os større fleksibilitet og mulighed for at give den gas for at nå vores deadlines, siger han.