Gå til hovedindhold

Kan tjenere udføre rengøringsarbejde, og skal de have mere i løn? Det er nogle af de spørgsmål, forhandlerne nu skal strides om i de nye overenskomster på hotel- og restaurationsområdet.

Næstformand i 3F's gruppe for Privat Service, Hotel og Restauration, John Frederiksen, er hovedforhandler på hotel- og restaurationsområdet. Han glæder sig til at forhandle med både Dansk Erhverv og Horesta.
Joachim Rode

Kan en tjener gøre rent, når det er småt med gæster på hotellet, er 0-timers kontrakter ønskværdige, og hvordan skal arbejde på skæve tidspunkter aflønnes?

Der er nok at tage fat i, når 3F sammen med arbejdsgiverorganisationerne Horesta og Dansk Erhverv i dag begynder forhandlingerne om vilkårene for arbejdet i hotel- og restaurantsbranchen de næste tre år.

Det foregår på Hotel Marriott i København – og til at sende 3F’s forhandlere afsted, havde en lille flok 3F’ere med kolde fingre og røde faner i strid modvind stillet sig op.

- Det skal man jo gøre. Der er vigtigere ting end at lægge på sofaen og lade andre tage beslutningerne, siger receptionist og tillidsmand Johannes Holst.

Han ønsker sig mere i løn og helt konkret et ekstra tillæg for at have nattevagten i weekenderne. I dag bliver det betalt, som var det en hverdag.

Industriens forlig gennembrud for forhandlinger

Forhandlingerne begynder dagen efter, at gennembrudsforliget i industrien er kommet på plads – her optræder blandt andet en lønstigning på 7,5 kroner i timen over tre år og et øget bidrag på 3 procent til fritvalgskontoen. 

LÆS MERE Nye overenskomster: Mere til alle i industrien

Og den økonomiske ramme vil danne grundlaget for de kommende dages forhandlinger for hotel- og restaurationsområdet.

- Jeg glæder mig til at dykke ned i, hvilke elementer fra industriens aftale vi kan overføre til vores område, siger 3F’s forhandler John Frederiksen.

Horesta: Vi vil have mere fleksibilitet i overenskomsterne

Det gælder også hos arbejdsgiverne. Efter at have varmet op til forhandlingerne med flere temamøder i januarmåned, så betyder det, at parterne nu for alvor kan “realitetsforhandle”, siger Horestas direktør Katia Østergaard:

- Fra arbejdsgiverside er det ikke overraskende, at vi ønsker mere fleksibilitet, både hvad angår arbejdstid, men også i hvilket arbejde de forskellige faggrupper kan udføre, siger hun.

Hun mener, at tjenerfaget vil blive et stort emne i drøftelserne, herunder hvordan kan man få flere til at uddanne sig som tjener.

- Restaurantionsbranchen har ændret sig siden overenskomsterne blev skrevet og er blevet Danmarks største jobskaber. Der må regler og bestemmelserne følge med, siger Katia Østergaard.

I 2008 arbejdede 87.000 mennesker i hotel- og restaurationsbranchen. I 2018 var det tal vokset til 119.500 personer.

Dansk Erhverv forhandler for første gang

For første gang skal Dansk Erhverv være med til at forhandle, da en række hotelkæder – blandt andet Scandic – har meldt sig ind her. Det ser 3F’s forhandler John Frederiksen frem til:

- Der burde ikke være noget i vejen for, at vi får taget fat på og løst nogle af branchens mange udfordringer, siger han.