Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Vil du have dagpenge i Danmark, skal du have opholdt dig her eller i et andet EU land i syv år inden for de seneste otte år. Sådan lyder en ny aftale, som a-kasser frygter kan ramme danskere.

Vil man have dagpenge i Danmark, skal man have boet i EU i syv år ud af otte år. Det nye opholdskrav skal medvirke til at finansiere skattelettelser fra tirsdagens skatteaftale.

Vil du have dagpenge i Danmark, skal du have opholdt dig her - eller i et andet EU land - i mindst syv ud af de seneste otte år.

Sådan lyder det i regeringens og Dansk Folkepartis skatteaftale fra tirsdag, der altså for første gang indfører et opholdskrav for at få dagpenge. Opholdskravet er en del af finansieringen af skatteaftalen.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, mener, at det nye krav er et værn mod, at udlændinge udnytter det danske system for sociale ydelser.

- Principielt ønsker vi, at skal man have adgang til danske velfærdsydelser, skal man have været her en periode. Hvis vi ikke værner om vores velfærdssystem, risikerer vi, at vi kommer til at skære i ydelserne om nogle år, fordi vi ikke har råd, siger han.

- Det handler om at sætte nogle værnsregler op, så vi kan bibeholde de ydelser, vi har. Opholdskravet er ikke specielt møntet på dagpengesystemet, siger René Christensen.

Der vil komme nye opholdskrav på visse sociale ydelser, ligesom andre strammes.

Kan ramme danskere

René Christensen pointerer dog, at der sandsynligvis ikke foregår et større misbrug af dagpenge fra udlændinge uden for EU.

- Det er lige så meget et spørgsmål om rettidig omhu, siger han.

I a-kassernes brancheorganisation Danske A-kasser frygter formand Torben Poulsen, at kravet kan ramme danskere hårdt.

- Opholdskravet lægger reelt hindringer ud for danskeres muligheder for at søge arbejde ude i verden. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at danskere skal straffes, fordi de tager et job i for eksempel USA eller Australien, siger Torben Poulsen.

Ifølge René Christensen vil det nye forslag kun få konsekvenser for et lille antal danskere.

- Vi ønsker selvfølgelig ikke at ramme danskere, der har været uden for Danmark i få år. Det vil dog være et fåtal, mener René Christensen, der henviser til, at opholdskravet ikke gælder danskere, der er udstationerede for danske virksomheder eller myndigheder i udlandet.

Forretningsfører for 3F’s Akasse, Eva Obdrup, ser frem til at se det endelige lovforslag.

- Jeg er enig i, at vi skal værne om vores danske velfærdssystem. Men det er åbenbart ikke klart, hvem det vil ramme, så det vil være fint at få afklaret først, mener Eva Obdrup.

- Forslaget om det nye opholdskrav strider også mod de grundlæggende principper i dagpengesystemet om, at når man stiller sin arbejdskraft til rådighed, skal man også have adgang til dagpenge, hvis man opfylder betingelserne, siger hun.

- I øvrigt foretrækker vi, at politikerne er i dialog med a-kasserne, før de ændrer regler inden for vores område, tilføjer Eva Obdrup.