Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Efter ønske fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen må unge ned til 13 år næste år arbejde i restauranter og forretninger. Men hos 3F og HK er man stærkt bekymrede for det, de kalder "børnearbejde".

Unge vil blive sendt ud på burgerbarer i det tidsrum, der er allermest stressende, lyder kritikken fra 3F og HK.
FOTO: Eugene Hoshiko/AP

Næste gang du går på McDonald’s eller i pølsevognen, kan en 13-årig tage imod bestillingen og lange en burger over disken.

Fra 1. januar bliver det nemlig muligt for restauratører og butiksindehavere at hyre 13-årige til “lettere ekspedition i forretninger, restauranter mv.”.

Det sker efter ønske fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, der nu har ændret i bekendtgørelsen om unges arbejde. Forslaget stillede han tilbage i august med ønske om at gøre det lettere for unge at påtage sig et “spændende arbejde, ligesom det vil blive lettere for virksomheder at ansætte og fastholde unge medarbejdere”.

- Når arbejdsforholdene er i orden, skal det være muligt for de unge at sælge for eksempel en burger - og ikke kun tyggegummi og wienerbrød. Det er almindelig sund fornuft, lød det fra ministeren.

Men i 3F har man fra starten været kritisk over for at give 13-årige lov til at arbejde med opgaver, der tidligere krævede, at man var 15 år.

- Det er helt klart, at man vil bruge de her børn, som det jo er, efter skole fra klokken 15.00 til 17.00 til at ekspedere i fastfoodkæder, når det er allermest travlt og stresset. Det går fra at være et hyggeligt fritidsjob til at være en hovedbeskæftigelse, som arbejdsgiverne regner med, siger faglig sekretær i Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, Peter Lykke Nielsen, der påpeger, at ændringen ifølge ham også går stik imod ILO’s konvention om at begrænse børnearbejde.

HK: Vi skal ikke sende børn ud til potentielle konflikter

I HK Handel ser man også med bekymring på, at 13-årige får lov til at arbejde i butikker i større omfang end før. Her peger arbejdsmiljøkonsulent Merete Kaffka på, at udviklingen i detailbranchen viser flere konflikter med kunder. 70 procent af HK Handels medlemmer har oplevet konflikter med kunder, og det har man ikke lyst til at sende børn ud i, siger hun.

- Og vi ved jo, at unge ofte arbejder om eftermiddagen efter skole, hvor der ikke er erfarne medarbejdere til stede.

Ændringen i bekendtgørelsen har været sendt i udvalg i Arbejdsmiljørådet, hvor både fagbevægelsen og arbejdsgiversiden har deltaget. Her endte udvalget med at have delte holdninger til ændringen. Fagbevægelsen var imod og arbejdergiversiden for.

I Horesta har man længe kæmpet for at få flere 13-årige ude på arbejdspladserne, siger politisk direktør Kirsten Munch:

- Vi har ingen forestillinger om, at de helt unge skal løse et beskæftigelsesproblem, for de er jo beskyttede og begrænsede af andre regler. For os er det vigtige at kunne introducere de unge til vores brancher, så de måske senere får lyst til at tage en uddannelse og arbejde i hotel- og restaurationsbranchen.

3F: En klar regel er gjort uklar og bøvlet

Der er dog stadig en række begrænsninger på, hvad børn ned til 13 år må arbejde med som følge af den øvrige bekendtgørelse og restaurationsloven. Blandt andet må unge i skolealderen ikke arbejde efter klokken 18.00 på hverdage og klokken 14.00 i weekenden, ligesom de ikke må arbejde på steder, hvor der bliver serveret alkohol, eller ved farlige maskiner - som eksempelvis et kassebånd går for at være.

Det betyder, at man i sidste ende har gjort en meget klar regel bøvlet og uklar, mener Peter Lykke Nielsen:

- Sådan som jeg tolker det, må børnene må ikke producere burgere, børnene må ikke tage pomfritter op af friture, og de må ikke betjene maskiner, herunder blendere til isdesserter. Desuden skal arbejdet forgå sammen med voksne, der hele tiden har tilsyn med barnet.

Arbejdstilsynet er netop ved at udarbejde en vejledning til arbejdsgivere om, hvad de 13-årige på arbejde med. Og her peger konsulent Merete Kaffka i HK Handel på, at det bliver interessant at se, hvordan Arbejdstilsynet vil håndhæve den vejledning.

- Arbejdstilsynet har defineret, at “lettere ekspedition” indebærer en forudsigelig og uproblematisk kontakt med kunderne. Hvordan vil Arbejdstilsynet gå ud at vurdere, om der er en risiko eller ej? En konflikt kan jo opstå pludseligt, siger hun.