Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Lasse Knudsen arbejdede som tømrer i Australien i fem år. Hvis regeringen får indført et nyt opholdskrav i dagpengesystemet, kan det ramme Lasses ret til dagpenge.

Hvis regeringen kommer igennem med et såkaldt opholdskrav i dagpengesystemet, kan Lasse blive straffet, fordi han tog til Australien for at arbejde.
Linda Johansen

I fem år arbejdede Lasse Knudsen, 31, som tømrer i Australien. Det risikerer nu at ramme hans mulighed for at få dagpenge de kommende år.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil nemlig indføre et såkaldt opholdskrav for at få dagpenge. Det betyder, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i mindst syv år inden for de seneste otte år. Forslaget er designet til at ramme udlændinge fra tredjelande, men vil også ramme danskere som Lasse, der rejser ud for at arbejde.

Hvis forslaget var indfaset i dag, ville Lasse Knudsen ikke kunne få dagpenge før i år 2023.

- Jeg rejste ud for at lære noget, for at prøve det af, og for ikke bare at lave det samme hver dag, fortæller Lasse Knudsen, som vendte hjem i 2016, da hans visum udløb.

Er træt af forslaget

- Jamen, jeg er da træt af det lovforslag! Jeg har gjort dét, som mange synes er en god idé, nemlig at tage ud og lære noget. Det hænger jo ikke sammen, at man risikerer at blive straffet for det, endda med tilbagevirkende kraft, mener han.

Efter to-tre måneder på dagpenge, da han kom hjem, har Lasse Knudsen i dag fast arbejde ved La Cour Byg ApS i Hillerød.

- Men ingenting er jo sikkert. Vi kan risikere at blive sendt hjem, hvis der ikke er mere arbejde, eller der kan komme en ny finanskrise. Jeg kan jo sagtens få brug for dagpenge frem til 2023. Jeg har ikke en stor opsparing, som jeg kan leve af, siger han.

Lasse Knudsen var medlem af a-kassen i hele perioden, han var ude, for at have den ekstra økonomiske sikkerhed.
Lasse Knudsen var medlem af a-kassen i hele perioden, han var ude, for at have den ekstra økonomiske sikkerhed. FOTO: Linda Johansen

3FA: Det er udlændingepolitik

I 3FA mener forretningsfører Eva Obdrup principielt, at det er forkert at indføre et opholdskrav i dagpengesystemet.

- Det er et forsøg på at føre udlændingepolitik, men det hører ikke hjemme i dagpengesystemet, hvor vi har et princip om lighed. Et opholdskrav vil være et brud med det, mener hun og opfordrer regeringen til at tænke sig om en ekstra gang.

Troels Lund i samråd

Leif Lahn, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokratiet, har kaldt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om det bureaukrati, det vil medføre for a-kasserne at skulle dokumentere, hvor medlemmerne har opholdt sig.

- Der er lige lavet en forenkling af beskæftigelsesområdet, men så vil man kort efter indføre et nyt bureaukrati. Det undrer mig meget, siger Leif Lahn.

Der er endnu ikke sat dato på samrådet.

Leif Lahn siger samtidig, at Socialdemokratiet vil komme med et ændringsforslag til regeringens forslag om opholdskrav.

- Det ser ud til, at det kan ramme almindelige danskere, som rejser ud for at arbejde, unødvendigt hårdt, siger Leif Lahn, der dog ikke er helt afvisende overfor en form for opholdskrav:

- Jeg kan godt se, at det kan give mening at lave en form for begrænsning for nytilkomne udlændinge. Her kan det være nødvendigt at stille visse krav. Vi kender ikke det endelige forslag fra regeringen endnu, så derfor har vi ikke taget endelig stilling til det endnu.

Han forventer, at et modforslag fra Socialdemokratiet vil være mere lempeligt end det, som regeringen og DF lægger op til.