Gå til hovedindhold

Politikerne suspenderer nu regel om mindsteudbetaling i dagpengene: Hidtil er flere ledige gået glip af to dages dagpenge på grund af corona-regler. De nye ændringer vil slå igennem her i april.

Indtil nu er nogle ledige gået glip af op til to dages dagpenge, fordi de hverken kunne få G-dage - som er midlertidigt suspenderet - eller dagpenge - på grund af en mindsteudbetalingsregel. Nu er hullet blevet lukket af en lovændring og vil gælde til og med juni måned.
arkiv

Da politikerne besluttede at suspendere arbejdsgivernes betaling af G-dage midlertidigt på grund af corona-krisen, var det hensigten, at de to dages betaling i stedet skulle ske fra a-kassen som dagpenge.

Men i nogle tilfælde kom ledige i klemme på grund af en anden regel, nemlig en regel om mindsteudbetaling. Det betød, at nogle måtte undvære. Derfor fik a-kassen flere klager.

Nu har endnu en omgang regelændringer rettet op på det: Nu er reglen om mindsteudbetaling også blevet suspenderet. Det gælder fra 22. april til og med 30. juni.

- Nu burde ikke flere ledige komme i klemme af dén grund. Derfor er det en ændring, som vi er glade for, siger a-kassesekretær Thomas Bentsen.

Han beklager dog, at suspenderingen ikke får tilbagevirkende kraft:

- Det vil ikke hjælpe dem, der ikke fik de to dages dagpenge i marts. Men det vil hjælpe for april måned og frem, understreger Thomas Bentsen.

Reglen om G-dage er kun delvist suspenderet. Nemlig for arbejdsgivere, der sender folk hjem eller i arbejdsfordeling. Det betyder så også, at suspenderingen af mindsteudbetalingsreglen kun gælder i de tilfælde, hvor a-kassen i stedet skulle have udbetalt pengene.

Forstå principperne

A-kassen udbetaler dagpenge svarende til 160,33 timer på en måned.

Samtidig gælder dog en regel om mindsteudbetaling: Der udbetales ikke dagpenge for mindre end 14,8 timer på en måned.

De 14,8 timer svarer til to dages fuldtidsarbejde.

Har man haft for eksempel 150 arbejdstimer i en måned og bliver ledig, kan man derfor normalt ikke få dagpenge for de sidste 10,33 timer.

Men da der ikke findes en mindsteudbetalingsregel, når det gælder G-dage, vil man normalt altid få de to G-dage. Derfor er der nogen ledige, der under krisen blev ramt økonomisk, da G-dagsreglen blev afskaffet: I stedet burde de have haft to dages dagpenge fra a-kassen - men blev pludselig ramt af mindsteudbetalingsreglen.

Det bliver de hermed ikke længere.