Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

I Aarhus er en gruppe løsarbejdere fra havnen faldet ned mellem to stole i lovgivningen og har fået nej til sygedagpenge. Nu er den første sag omgjort af Ankestyrelsen. Men der mangler stadig en principiel løsning for alle, mener 3F.

Nu får Jan Clifford Hansen sine sygedagpenge alligevel, fordi Ankestyrelsen har omgjort kommunens beslutning. Men der mangler stadig en løsning for alle, der er kommet i klemme i reglerne, mener 3F.

“Ankestyrelsen har nu afgjort din sag. Resultatet er, at du havde ret til sygedagpenge fra d. 24. oktober 2017”.

Jan Clifford Hansen, havnearbejder fra Aarhus, har nu fået Ankestyrelsens ord for, at han alligevel havde ret til sygedagpenge, da han blev syg i oktober sidste år.

I første omgang sagde kommunen ellers nej.

Problemet opstår, når en løsarbejder bliver syg og opsøger a-kassen eller kommunen for at få sygedagpenge. For at få sygedagpenge skal man nemlig melde sig ledig i de perioder, hvor man ikke arbejder. Men det er der ikke ret mange havnearbejdere, der gør. For reelt er de ikke ledige. De venter på næste opgave, og det sker, at man tager en dag “for egen regning”.

“Det manglede bare”

Jan Clifford Hansen:

- Min umiddelbare reaktion var, at “det manglede da bare”! Jeg har jo arbejdet mere end fuld tid de sidste tre år, selvom kommunen mente, at jeg ikke stod til rådighed for arbejdsmarkedet. Men jeg må blankt erkende, at jeg ikke havde regnet med noget.

I januar havde han og en kollega foretræde for Folketingets Beskæftigelsesudvalg sammen med 3F for at fortælle om problemet. Der er flere sager med løsarbejdere, som er kommet i klemme.

- Da vi besøgte Folketinget, lyttede politikerne til os og lovede at gå videre til ministeren med sagen, men der skete ikke mere. Og så kom beskeden pludselig. Det er jo vildt, at afdelingen har kunnet vinde sagen. Så er det rart, at man ikke er med i en gul fagforening, siger Jan Clifford Hansen.

Det principielle mangler stadig

Knasten i lovgivningen er det, man kalder beskæftigelseskravet: For at få sygedagpenge skal man enten være i arbejde eller på dagpenge. Derfor er flere løsarbejdere, der hverken har en fast kontrakt eller er tilmeldt som ledige, faldet ned mellem to stole, også selvom de har knoklet og har rigeligt med arbejdstimer.

Desværre løser Ankestyrelsens afgørelse ikke op for knuden, vurderer socialpolitisk konsulent i 3F Pia Schreiber Pedersen.

- Afgørelsen siger, at Jan Clifford Hansen er omfattet af den gældende lov, fordi Ankestyrelsen mener, at han blev syg på første ledighedsdag, selvom han ikke meldte sig ledig. Det vil sige, at man bruger de gældende regler, og at der ikke er fastslået et nyt princip eller en ny praksis, som kan gælde for andre, forklarer Pia Schreiber Pedersen.

- Det er super ærgerligt, for det er der brug for, tilføjer hun.

Til gengæld kan en opblødning være på trapperne:

- Vi har sammen med FOA været inviteret til møde i STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering), og vores fornemmelse bagefter var rigtig god. Man er enige i, at der er et problem, og at det skal løses, siger hun.

Håber ingen dør af sult

I 3F Transport, Logistik og Byg Århus har afdelingen flere afslag liggende. Faglig sekretær og tidligere tillidsrepræsentant for havnearbejderne, Gunner Lind, mener, at afgørelsen er god for Jan Clifford Hansen.

- Et slag er vundet, men krigen er ikke vundet endnu, siger han.

Han håber, at afdelingens øvrige sager vil blive afgjort på tilsvarende vis.

- Men der er ingen tvivl om, at der er behov for en mere grundlæggende løsning, som vi blev lovet af politikerne, da vi besøgte dem. Nu er der efterhånden gået tre-fire måneder. Man må da håbe, at ingen når at dø af sult, før der kommer en endelig løsning, siger Gunner Lind.