Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Landsskatteretten sætter en stopper for, at direktør får finansieret hobby via skattefradrag. Erhvervsfolk har tidligere forsøgt det samme med sejlbåde, stutterier og vinimport.

Firmaets racerbil kan ikke indregistreres og må ikke køre på landevejen. Den er hentet i udlandet for en million euro svarende til næsten 7,5 millioner kroner.
Ärkiv / billedbureauet Ritzau Scanpix

Prisen lå på omkring 7,5 millioner kroner, da et dansk anpartsselskab købte en racerbil i udlandet. Ejeren brugte den til at køre løb, og det gav underskud. Tabet trak han fra i skat. Men den går ikke, har Landsskatteretten nu afgjort.

Dermed kommer ejeren til at betale ekstra skat af knap 700.000 kroner. Derudover skal han betale skat af, at han har haft stillet racerbilen gratis til rådighed. Den værdi kan være på op mod 350.000 kroner.

- Det er specielt med en racerbil. Men der findes andre sager om beskatning, når et selskab betaler ejerens private udgifter, siger statsautoriseret revisor Palle Badsted. De har handlet om for eksempel stutterier, som mere var indehaverens hobby end en egentligt erhvervsvirksomhed.

- Hvis en udgift i højere grad er i ejerens interesse end i firmaets interesse, så kan den ikke trækkes fra, siger Palle Badsted.

Private udgifter fedtet af på firmaet

En undersøgelse fra Skattestyrelsen har tidligere vist, at det jævnligt sker, at selvstændigt erhvervsdrivende og selskaber lader firmaet betale for private udgifter. Det betød i 2014, at der samlet manglede 900 millioner kroner på selvangivelserne.

Undersøgelsen fra Skattestyrelsen viser, at private udgifter fratrukket hos virksomheden er en af de hyppigste fejltyper. Andelen af fejl er endda stigende.

En anden type sager er, hvor direktører og indehavere af firmaer kører rundt i luksusbiler uden at lade sig beskatte af fri bil. Her er der faldet en række afgørelser i den seneste tid, hvor chefer har måttet betale ekstra skat.

Revisoren skal holde øje

Palle Badsted fortæller, at der også tidligere har været sager om for eksempel sejlbåde og import af vin. Ejeren har kaldt det virksomhed, men skattevæsenet har ment, at det mere var båret af privat interesse.

- Hvis vi som revisorer opdager sådan noget, så er vi offentlighedens tillidsrepræsentanter. Så skal vi skrive om det i påtegningen på regnskabet, siger han.

Skatterådgiver Kristian Nørskov Stidsen fra revisionsfirmaet Ernst & Young siger, at sagen med racerbilen er en sjældenhed. Han tvivler på, at der er mange lignende tilfælde af den slags.

Hvis en klient kom til skatterådgiveren med en plan lignende køb af racerbilen, så ville Kristian Nørskov Stidsen opfordre til, at der blev opstillet budgetter og gjort andet, som viser, at det kan ende med overskud. Så er udgifterne fradragsberettigede.

- Nogle gange kan en hobby faktisk gøres til en god forretning, siger Kristian Nørskov Stidsen.