Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Der er lige så mange ledige job nu som på samme tid sidste år, viser nye tal. Men vi ser ind i et usikkert efterår, lyder det fra eksperter.

Er du på jobjagt, så ser det bedre ud nu end i foråret, da krisen ramte, og der blev slået langt færre nye job op. Nu er der lige så mange ledige job som på samme tid sidste år.
Oscar Scott Carl

Leder du efter et nyt arbejde, så ser det lysere ud nu, end det gjorde i foråret. I august måned i år var der lige så mange ledige job slået op som august sidste år.

Det viser flere tal. Dels fra jobindsats, som hører under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, og dels fra Dansk Jobindex, som er et samarbejde mellem jobdatabasen Jobindex og Dagbladet Børsen.

I august blev 21.599 job slået op ifølge Jobindsats. Det er lidt flere end i august sidste år.

Dansk Jobindex tæller antallet af nye jobannoncer og konkluderer det samme, nemlig at antallet af nye jobannoncer i august ligger på samme niveau som sidste år.

Alligevel er cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer, afventende.

- Vi har set en overraskende pæn stigning i antallet af ledige job over foråret og sommeren og endda også inden for hotel- og restaurationsbranchen, særligt drevet af fremgang uden for hovedstadsområdet. Det er dog stadig langtfra alle brancher, der er tilbage på samme niveau. Blandt andet ligger området “salg, indkøb og markedsføring” langt under niveauet for sidste år, påpeger han.

Tore Stramer har bidt mærke i, at der fra juli til august var et mindre fald i det daglige, gennemsnitlige antal jobannoncer:

- Spørgsmålet er, om der er tendens til en lille opbremsning, og hvordan efteråret ser ud. I hvert fald ser vi i dag flere fyringsvarsler, ligesom ophøret af lønkompensationsordningen også kan lægge en dæmper på nye stillingsopslag. Endelig ved vi jo ikke, hvordan pandemien vil udvikle sig. Vi kigger ind i et usikkert efterår, siger han.

Efterslæb på ansættelser

3F’s cheføkonom Frederik I. Pedersen er enig. Også han er positivt overrasket over den hurtige tilbagekomst af ledige job. Men:

- Forklaringen på stigningen i ledige job kan være, at der er efterslæb efter forårets nedlukning og efterfølgende sommerferien, hvor mange ledige stillinger ikke blev genbesat. Det gør de så nu, hvor de fleste arbejdspladser er åbnet igen. Men det er ikke udtryk for, at dansk økonomi allerede er tilbage på normalen, påpeger han.

- Der er ingen tvivl om, at det går fremad, men der er ikke meget, der tyder på, at arbejdsmarkedet brager derudad som før corona-krisen, siger Frederik I. Pedersen.

Han nævner også, at der alene i 3F er cirka 5.000 flere ledige, sammenlignet med før krisen.

- Det vil sige, at der er flere ledige om de jobåbninger, der er, ligesom en hel del af de ledige job på vores områder er deltidsstillinger, tilføjer han.

Rimeligt optimistisk

Stifter og direktør i Jobindex, Kaare Danielsen, er rimeligt optimistisk, når han kigger ind i efteråret. Han hæfter sig også ved, at ledigheden er på vej ned.

 - Der er stadig en betydelig risiko i fremtidsudsigterne. Hvor mange har mistet deres job ved udløb af hjælpepakker, men er ikke fratrådt endnu – det ved vi ikke endnu, selvom det kan tyde på, at det ikke rammer så hårdt som ventet. Det store spørgsmål er, hvordan eksportvirksomhederne vil klare sig i efteråret, mener han.

Kaare Danielsen siger, at 100.000 danskeres job afhænger af eksporten alene til USA:

- Så hvis de klarer sig dårligt i USA, vil det påvirke de job. Nu ser det faktisk ud til, at smitten ikke stiger så kraftigt, og at de alligevel får styr på det. Men efteråret er selvfølgelig usikkert, siger han.

Alle 3F-brancher havde i august flere nye jobopslag sammenlignet med august sidste år – også hotel- og restaurationsbranchen. I Jobindex’ tal ligger branchen næsten på normalen efter et fald på hele 80 procent i begyndelsen af krisen.