Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Arbejdsretten har idømt et nordsjællandsk ægtepar en bod på 1,1 millioner kroner for underbetaling af ansatte i to mindre transportfirmaer. Sagen kører lige nu i fogedretten, fordi ægteparret ikke har betalt boden.

Arbejdsretten har idømt et ægtepar en bod på 1,1 million kroner, hvilket svarer til den besparelse, som deres firmaer opnåede ved at underbetale.

Et ægtepar fra Nordsjælland er blevet idømt en bod på 1,1 million kroner for løndumping - underbetaling og brud på overenskomsten på en række punkter i deres to transportfirmaer.

Ægteparret har ikke betalt boden, og sagen kører lige nu i Fogedretten i Hillerød. Sagen startede i sommeren 2016, hvor en utilfreds polsk chauffør kontaktede 3F Frederiksborg.

Det udviklede sig til en sag om løndumping mod de to mindre transportfirmaer, JSH Trading, der var ejet af Jørgen Svedstrup Hansen, Skævinge i Nordsjælland, og firmaet Foam Consult, der var ejet af hans hustru Grethe Grabow.

Forhandlingssekretær i 3F’s Transportgruppe Kim René Busch pointerer, at det er første gang, at den såkaldte løndumpingsparagraf i Transport- og Logistikoverenskomsten har ført til dom i Arbejdsretten.

- Vi kan bruge de to klare domme fremover, hvis en arbejdsgiver skulle være i tvivl om, hvad Arbejdsretten mener i denne her type sager, siger han.

Der var snydt med lønnen

Paragraffen rummer en såkaldt omvendt bevisbyrde, hvor det er arbejdsgiveren, der skal dokumentere, at der ikke er snydt med lønnen - blandt andet ved at udlevere lønsedler.

- Paragraffen er brugt masser af gange, siden den kom ind i overenskomsten i 2010. Men samtlige sager er blevet afsluttet i mindelighed med forlig, siger Kim René Busch.

Med overenskomsten i hånden fik Kim René Busch i sensommeren 2016 udleveret lønsedler og andet lønmateriale for samtlige chauffører med mistanke om løndumping.

- Vi konstaterede, at overenskomsten var brudt. Der var blandt andet ikke betalt pensionsbidrag, ligesom der var fast kilometerbetaling og opsigelsesvilkår, der heller ikke var forenelige med overenskomsten. Vi beregnede så, hvor stort et beløb, de havde snydt for, når der afregnes efter overenskomsten, siger han.

Sagen ender i Arbejdsretten

Der kunne ikke opnås enighed om størrelsen på boden for brud på overenskomsten, og derfor blev sagerne behandlet af Arbejdsretten, hvor der sidder en Højesteretsdommer for bordenden.

Det fremgår af dokumenter fra Arbejdsretten, at begge firmaer i praksis blev drevet af Jørgen Svedstrup Hansen, og at der var fire ansatte i alt. Der faldt dom i Arbejdsretten i begge sager i august 2017.

- Boden svarer til den besparelse, som firmaerne opnåede ved at underbetale. Vi er meget tilfredse med, at Arbejdsretten anerkendte vores beregninger og lagde dem til grund for boden, siger Kim René Busch.

Ægteparret havde ingen 3F’ere ansat, og Kim René Busch tager de to arbejdsretsdomme som udtryk for, at overenskomsten virker.

Der venter nu et retligt efterspil. I første omgang i Fogedretten i Hillerød, som 3F’s juridiske afdeling i december 2017 bad om at inddrive de 1,1 million kroner, som ægteparret ikke har betalt.

- Meget tyder på, at de har forsøgt at få alle aktiver ud af firmaer, blandt andet ved at afhænde flere lastbiler. Men den går ikke. De må ikke trække penge ud af firmaet og på den måde unddrage sig gæld, siger han.

Begge firmaer, der ophørte 31. december 2017, havde to godskørselstilladelser hver, som siden er blevet inddraget af myndighederne. 

Bod tvinger os fra hus og hjem

Indehaver af det nu ophørte JSH Trading, Jørgen Svedstrup Hansen, pointerer, at han og hustruen er lodret uenige i Arbejdsrettens dom. 

- Men vi har ikke betalt boden, fordi vi ikke har noget at betale af. Vi ved ikke, hvad fogedretten afgør, men vi risikerer at skulle gå fra hus og hjem, siger han.

Han afviser, at ægteparret har solgt ud af værdier i de to firmaer for at undgå at eje værdier, der kan gøres udlæg i.

- Det er ikke rigtigt. Der var ingen værdier, og den påstand må stå for 3F’s egen regning, siger han.

Han siger videre, at firmaernes ansatte var tilfredse og glade.

- Vi underbetalte ikke vores ansatte, siger han.