Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Danske medlemmer af EU-Parlamentet er med til at stemme nej til, at EU-penge ikke må gå til udflytning af arbejdspladser. Det møder hård kritik.

LM Wind Power er en af de danske virksomheder, der har flyttet arbejdspladser til Polen med støtte fra EU.
FOTO: Arkivfoto/Robert Attermann

Flere gange er det blevet afsløret, at danske virksomheder fyrer i Danmark og flytter job til Polen, Ungarn og Tjekkiet med millioner af euro i EU-støtte, i strid med reglerne. EU-Kommissionen har forholdt sig passivt, og danske medlemmer af EU-Parlamentet har kritiseret denne praksis i hårde vendinger.

Men alligevel stemmer politikere fra Venstre, SF og De Radikale imod et forslag, som vil sende et klart signal til kommissionen om, at reglerne skal overholdes. Det skete for nylig, da EU-Parlamentet behandlede det kommende EU-budget, som skal gælde i perioden 2020-2027.

Og det ærgrer Rina Ronja Kari, MEP fra Folkebevægelsen mod EU, som har været med til at fremsætte forslaget:

- Jeg er meget skuffet over, at de ikke vil stemme ja, når de ellers plejer at kritisere, at EU-penge går til udflytning af arbejdspladser, siger Rina Ronja Kari. 

Kraftigt signal

Omkring 75 procent af EU-budgettet går til fem store fonde, blandt andet fonden for regionaludvikling og socialfonden. Penge fra disse fonde må ikke gives til udflytning af arbejdspladser. Det vil for eksempel sige, at når en dansk virksomhed lukker her i landet og flytter produktionen til Polen, skal det ske uden EU-støtte. Fagbladet 3F har afsløret, at disse regler langt fra altid bliver overholdt.

Det vil GUE/NGL-gruppen, som Folkebevægelsen mod EU er en del af, forsøge at sætte en stopper for. Det skete, da parlamentet skulle stemme om de overordnede retningslinjer for det kommende EU-budget, der træder i kraft i 2020 og gælder i syv år. Ordlyden i forslaget var, at “EU’s strukturfonde på ingen måde må blive brugt til at støtte udflytning af arbejdspladser til andre medlemslande.”

- Vi vil sende et kraftigt signal til kommissionen og til medlemslandene om, at de skal holde op med at give penge til at flytte job ud. Det er jo helt vanvittigt, at EU-penge kan bruges til den slags, siger Rina Ronja Kari.

Dårligt håndværk

Morten Løkkegaard, MEP for Venstre, var en af de politikere, der stemte imod:

- Jeg er helt på linje med, at vi skal reformere strukturfondene og den måde, som vi bruger pengene på. Men det konkrete forslag er politisk dårligt håndværk. Det er for bredt formuleret, siger Morten Løkkegaard. 

Margrethe Auken, MEP fra SF, stemte også imod. Hun understreger også, at hun er imod, at penge fra EU’s fonde bruges til udflytning af arbejdspladser.

- Men sådan et forslag hører bare ikke hjemme i denne sammenhæng. Det kan komme til at skade sagen, når man vil have disse formuleringer ind som en del af et budgetforslag, siger hun.

Rina Ronja Kari er helt uforstående over for disse synspunkter:

- Hvor i alverden skulle vi ellers gøre opmærksom på dette, hvis ikke netop i budgetrammen?, spørger hun.

DF ændrer stemmeafgivelse

Dansk Folkepartis tre medlemmer af EU-Parlamentet stemte blankt til forslaget. Men efter Fagbladet 3F’s henvendelse oplyser partiet, at der er sket en fejl, og at stemmerne bliver ændret til ja-stemmer til forslaget fra GUE/NGL-gruppen.

Europa-politikerne fra De Radikale stemte nej, Bendt Bendtsen fra De Konservative blankt, mens de socialdemokratiske MEP’ere stemte ja til forslaget.

I alt var der 162 ja-sigere og 530, som stemte nej til forslaget.