Gå til hovedindhold

3F's a-kasse siger nej til KL's ønske om en delvis åbning af jobcentrene og beskæftigelsesindsats. - Det vil svare til at indføre pligt uden ret, fordi arbejdsmarkedet er så presset, mener Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s a-kasse.

Skal ledige igen have mulighed for at bruge jobcentrene? Det mener KL, der vil have beskæftigelsesministeren til åbne for jobcentrene igen, der midlertidigt har været lukket ned. Men det er ikke rimeligt at ophæve suspenderingen af beskæftigelsesindsatsen nu, hvor arbejdsmarkedet stadig er så presset, for det vil svare til at indføre pligt uden ret, mener til gengæld 3F's a-kasses chef Eva Obdrup.
arkiv

“Vi risikerer en rekordhøj stigning i antallet af ledige, hvis ikke samtaler, tilbud, visitation med mere på landets jobcentre og a-kasser genoptages.”

Sådan lyder det fra KL (Kommunernes Landsforening). KL opfordrer derfor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at åbne for jobcentrene og store dele af beskæftigelsesindsatsen igen. 

Men KL går galt i byen, mener 3F’s a-kasse.

- Det er ikke lukningen af jobcentre, der medfører en rekordhøj stigning i antallet af ledige. KL overvurderer vist jobcentrenes betydning. Mindst 25.000 virksomheder har søgt om hjælp for at undgå fyringer. Ledigheden er steget med over 50.000 siden februar. Det giver ikke mening at stramme reglerne for ledige lige nu, når mulighederne for at skaffe sig et nyt arbejde er så væsentligt forringede, mener Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s a-kasse.

“Ingen jordisk chance”

Allerede 12. marts blev jobcentrene lukket og har siden kørt med et nødberedskab. Jobcentrenes medarbejdere har i videst muligt omfang arbejdet hjemmefra for at undgå smitte. Samtidig blev tilbud om aktivering og samtaler mere eller mindre suspenderet. Virksomhedspraktik og andet har dog kunnet fortsætte, men ikke med tvang.

Nedlukningen har ikke ramt udbetalingen af hverken dagpenge eller kontanthjælp.

Midt i marts besluttede regeringen desuden at give ledige med dagpenge tre måneders ekstra dagpenge:

- Man får tre måneder oveni, simpelthen ud fra den logik, at man heller ikke har en jordisk chance for at være aktivt jobsøgende og stå til rådighed for arbejdsmarkedet, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i den forbindelse til Ritzau.

Siden er perioden forlænget til fire måneder, nemlig til og med 30. juni.

Eva Obdrup opfordrer ministeren til at stå fast.

- Argumentet er jeg 100 procent enig. Desværre er forholdene jo ikke meget anderledes nu. Ledigheden stiger fortsat. Strammer man kravene, så indfører man pligt uden ret. For hvor skal man søge job, og hvordan skal man opkvalificere sig til arbejdsmarkedet? Derfor opfordrer jeg ministeren til at stå fast, indtil det er forsvarligt at genåbne indsatsen fuldt ud. Man skal ikke genåbne halvt, mener hun.

“Brancher mangler arbejdskraft”

Ifølge KL’s formand for Arbejdsmarked- og Borgerserviceudvalg Thomas Kastrup-Larsen fra Aalborg Kommune er der “mange dygtige mennesker, som står uden arbejde, mens flere brancher mangler arbejdskraft.”

- Derfor har vi brug for at få gang i beskæftigelsesindsatsen igen.

KL argumenterer i øvrigt for, at jobcentrene skal have friere rammer, så der i en periode ikke er stramme krav til antal af samtaler, tilbud og andet, og at samtaler mellem jobcentre og ledige kan holdes over nettet. 

Eva Obdrup er enig i, at proceskravene er for firkantede, men hun mener, at KL’s vinkel er skæv.

- Som alle ved, så er arbejdsmarkedet ikke normalt på grund af corona, og i nogle brancher er blusset meget lavt. Derfor er det absurd at tænke sig, at pligt om rådighed og andet skal genindføres nu, mener Eva Obdrup.

Hun tilføjer, at selvom jobcentrene er lukkede midlertidigt betyder det jo ikke, at ledige læner sig tilbage:

- De søger de job, der er, og vores lokale afdelinger formidler arbejde. Det har vi blandt andet set i Vejle og Odense. Virksomheder, der mangler konkret arbejdskraft, er altid velkomne til at kontakte den lokale 3F-afdeling, understreger hun.