Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Politikerne bør sørge for langt bedre hjælp til nedslidte. Det mener et flertal af danskerne ifølge ny undersøgelse, skriver Ugebrevet A4.

Slagteriarbejderne på slagteriet Tican ved Thisted er alvorligt bekymrede for nedslidning.

Næsten to ud af tre mener, at politikerne har for lidt fokus på, at mange lønmodtagere bliver slidt ned, før de når alderen for folkepensionen.

Det viser en ny undersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af danskerne, som Analyse Danmark har foretaget for Fødevareforbundet NNF.

På svineslagteriet Tican i Thisted er det så godt som alle slagteriarbejdere, der mener, at politikerne vender det blinde øje til de massive problemer med nedslidning, som ansatte på slagteriet oplever. Det fortæller 57-årige Peter Uno Andersen, der er tillidsmand på slagteriet, hvor han har været i 37 år.

- Mine kolleger er chokeret over, at politikerne fortsat kan sætte pensionsalderen op, mens efterlønnen bliver prioriteret lavere. Vi skal blive på arbejdsmarkedet længere og længere tid. Og den arbejdsindsats, vi skal lave, bliver ikke mindre. Den bliver faktisk næsten større, siger Peter Uno Andersen til Ugebrevet A4.

Når flere danskere savner opmærksomhed på nedslidning, hænger det sammen med, at det generelt står sløjt til med arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser. Det vurderer Per H. Jensen, der er professor ved Aalborg Universitet og forsker i tilbagetrækning og efterløn.

Blandt de adspurgte er der kun 10 procent, der føler sig trygge ved de eksisterende ordninger for nedslidte. Over halvdelen tror derimod ikke, at de er i gode hænder, hvis helbredet skranter, eller skulderen knager.

Hos Fødevareforbundet NNF, der organiserer bagere, slagtere og flere andre i fødevareindustrien, står mange af medlemmerne hver dag op til et fysisk tungt arbejde. Derfor mener forbundets formand Ole Wehlast, at der er behov for at gøre noget særligt for dem, der risikerer deres helbred, fordi de passer deres arbejde.

- I øjeblikket implementerer man, at man skal være længere tid på arbejdsmarkedet. Det sker samtidig med, at man har taget noget af efterlønnen, så samlet set er man ringere stillet, end før man lavede ændringerne, siger Ole Wehlast til Ugebrevet A4.

Men i regeringen er man optaget af at forebygge nedslidning, forsikrer Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

- Vores arbejdsmiljøindsats skal forbedres. Derfor har vi også nedsat et ekspertudvalg, så vi kan sikre et sundt arbejdsmiljø i Danmark og gribe de mennesker, der rammes af nedslidning, siger Hans Andersen til Ugebrevet A4.