Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

I marts i år mistede industriarbejder Neal Dorow sit job. I maj røg han på dagpenge, og når regningerne hver måned er betalt, har han ingen penge tilbage til sig selv og familien.

Neal Dorow har i perioder søgt 30 jobs om måneden. Uden at han har fået et nyt arbejde. Samtalerne på jobcenteret er splid af tid, synes han.
Foto: Lars Salomonsen

Neal Dorow har ingen uddannelse og for tiden heller intet arbejde. Det piner den 50-årige industriarbejder og 3F’er, der 2. marts i år blev fritstillet fra sit job hos BHJ i Gråsten, hvor han i årevis var med til at producere dyrefoder.

- Jeg havde lige været indlagt med lungebetændelse, og så røg jobbet. Jeg fik at vide, at mit sygefravær var for stort, siger Neal Dorow.

I maj røg Neal Dorow på dagpenge for anden gang i sit arbejdsliv.

- Det er ikke noget, som jeg kan anbefale til nogen. Den første gang var for godt 25 år siden, og det er ikke blevet sjovere siden sidst. Dagpengene er heller ikke fulgt med udviklingen eller blevet flere, siger Neal Dorow.

Han vænner sig aldrig helt til at være på dagpenge. Især de såkaldte karensdage er han ikke glad for. Karensdagene betyder, at han hver fjerde måned bliver trukket for et beløb svarende til én dags dagpenge, hvis han ikke har været i arbejde.

- Det burde være sådan, at de penge, som man indbetaler til dagpenge, også er dem, som man får, hvis man kommer på dagpenge, siger han.

Nødt til at spare

Neal Dorow bor sammen med sin kone og parrets to børn på 11 og 5 år i et hus i Broager vest for Sønderborg. Hans kone arbejder som social- og sundhedshjælper, og efter at han mistede sit arbejde, har familien måtte omprioritere sin økonomi og sit forbrug.

-  Jeg har det ikke godt med, at det er min kone, som skal tjene pengene. Men vi har været nødt til at indrette os efter situationen, og vi tager en dag ad gangen, siger Neal Dorow.

- Hvis børnene har brug for nye sko eller tøj, siger vi til dem, at de lige skal gå lidt længere i tingene. Det er ikke så rart, men sådan er det lige nu, siger han.  

To udflugter i sommerferien

Sommerferien i år for Neal Dorow og hans familie bestod i en tur til Legoland og Blåvand samt en overnatning på Filsøgård i Vestjylland.

- Den største af vores børn kender vores situation. Hun tager det pænt, når hun hører, at klassekammeraterne fra skolen har været på ferie i Spanien eller Italien, siger Neal Dorow.

- Hverken børnene eller os har nogensinde haft den store lyst til - eller behov for - at rejse til udlandet i ferien. For tiden har vi heller ikke råd til det eller mulighed for at spare op, siger han.

Forstående bank

Pengene til at fylde benzin på familiens bil er også blevet færre. Derfor er der blevet skåret ned på de køreture ud i naturen, som Neal Dorow, hans kone og børn tidligere nød at tage på.

- Banken har været meget forstående og lavet en aftale med os frem til december. Der skal vi tales ved igen om vores økonomi, siger Neal Dorow.

- Når dagpengene kommer, og jeg har betalt mine regninger og de faste udgifter, har jeg i dag reelt ingen penge at leve for, siger han. 

Noget at stå op til

Neal Dorow har i perioder søgt flere end 30 job om måneden. Uden held. De samtaler, som han bliver indkaldt til på det lokale jobcenter, er meget korte og spild af tid, synes han.

- Man kunne lige så godt samle alt på et sted for dagpengemodtagere. Så jeg for eksempel kun skulle tale med min fagforening, siger Neal Dorow.

Han er i dag i ulønnet praktik som pædagogisk assistent i en skolefritidsordning i Sønderborg, og han håber at få en læreplads.

- Jeg har det både godt og skidt med, at jeg måske skal sadle om i mit arbejdsliv. Jeg ville gerne være fortsat med at arbejde i industrien, men jobbet var også begyndt at slide på kroppen. Jeg er blevet opereret i min ene skulder og arm på grund af arbejds- og gamle fodboldskader, siger Neal Dorow.

- Og efter at jeg er kommet i praktik, har jeg igen fået noget at stå op til. Jeg må indrømme, at sofaen var begyndt at trække mere og mere, mens jeg bare gik derhjemme, siger han.