Gå til hovedindhold

3F København har fået en roommate: Jobcenter København er rykket ind for at hjælpe langtidsledige, og siden januar er mange af dem kommet i arbejde. Kitty Bergstrøm er en af dem, som er kommet videre. - Jeg har fået livskvaliteten tilbage, siger hun.

Søren Becher (tv.), a-kassen i 3F København, og Jens Terp (th.), fra jobcenteret, har støttet Kitty Bergstrøm (midten). Nu skal hun snart i praktik, og så venter jobbet.
Joachim Rode

Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men det er ikke løgn, at ud af 57 langtidsledige, som har deltaget i et kursus i et samarbejde mellem 3F København og kommunens jobcenter, har 8 ud af 10 fået arbejde eller opkvalificering. Et resultat som er langt højere end normalt for målgruppen.

Kitty Bergstrøm, 50, er en af dem, som er kommet videre. I 20 år var hun serviceassistent på et plejehjem, indtil hun blev ledig i 2016. Siden har hun desuden været sygemeldt med en dårlig skulder. Nu skulle hun noget andet.

- Men jeg var meget usikker på, hvad jeg kunne holde til. Jeg talte med jobcenteret om mulighederne for uddannelse, men de sagde nej. De ville have mig i praktik som kassedame. Men så kom jeg ind i forløbet i fagforeningen, fortæller Kitty Bergstrøm.

Her følte hun, at hun blev bakket op.

- Her taler de med én, og man føler, at man reelt får hjælp. Jeg har haft nogle rigtig gode samtaler, synes hun.

Løsningen for Kitty Bergstrøm var at komme i voksenlære som social- og sundhedshjælper. Grundforløbet er overstået, hun er nu på hovedforløbet og er netop blevet ansat af kommunen. Snart venter den første praktik, og om alt går vel, er hun færdig næste år.

- Jeg føler, at jeg er det rette sted nu. Jeg vidste fra min tidligere arbejdsplads, at jeg har det godt sammen med de ældre, også de demente. Jeg kan godt li’ at gøre en forskel for ældre mennesker. Så det betyder, at jeg kan se frem til at få et arbejde igen. Jeg har fået livsglæden tilbage, siger Kitty Bergstrøm.

Mere tid til hver enkelt

Søren Becher, a-kasseleder i 3F København, fortæller, at forløbet for de langtidsledige bygger på erfaringer fra et tilsvarende forløb for nogle år siden efter dagpengereformen, hvor mange langtidsledige mistede retten til dagpenge.

- Via hyppig og tæt kontakt fik vi rykket folk. Den erfaring bruger vi igen og har fået en fast bevilling i kommunen resten af valgperioden, siger han.

Forløbet betyder, at en af kommunens virksomhedskonsulenter Jens Terp og hans kollega Ejdi Olsen to dage hver uge i årets løb er rykket ind i 3F Københavns lokaler. Her underviser de hold på 8-10 ledige ad gangen i at lave en god ansøgning og et godt CV. Desuden får de ledige individuelle samtaler og træner jobsamtaler.

Hvad er det, som er anderledes end andre tilbud til langtidsledige?

- Det betyder noget for folk at være i en tryg ramme, hvor de kan være sig selv. Desuden har vi mere tid. Fokus er at få folk på vej, uanset hvad deres udgangspunkt er, forklarer Jens Terp fra jobcenteret.

Normalt vil det være en succes, hvis 20 procent af målgruppen kommer i job efter et kursus, fortæller han.

- Tricket er at ændre folks selvopfattelse. Det er ikke deres egen skyld, ingen har skylden. De har bare været uheldige. Nu skal de videre, og det er dét, vi arbejder med, siger Jens Terp, som har en baggrund inden for psykologi.

Han mener desuden, at det betyder noget, at de langtidsledige er sammen med andre, som ligner dem selv og for eksempel har været i flere forskellige brancher og kender til at have ledighedsperioder med større eller mindre mellemrum.

Fokus er skiftet

Generelt er langtidsledigheden svagt stigende, og én ud af fire af alle ledige er langtidsledig. Det viser tallene ifølge jobindsats.dk. I september var der godt 14.500 langtidsledige på dagpenge. Hertil kommer ledige på kontanthjælp, så der i alt er knap 28.000 langtidsledige. Se grafik nedenfor.

Søren Becher fra a-kassen forklarer:

- Beskæftigelsesindsatsen i dag har et meget stort fokus på den tidlige indsats. Men vi har ledige, der har svært ved at få arbejde. Det positive er, at vi nu har rigtige gode erfaringer sammen med jobcenteret, og valide tal, som viser, hvad der virker. Vi fortsætter i 2019 og håber, at bevillingerne vil fortsætte og bredes ud, så endnu flere kan få muligheden, siger han.