Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Firmaet hyret til at aflive covid-19 smittede mink i Nordjylland tegnede allerede i aftes overenskomst. Det skete, efter at 3F i går morges åbnede konflikt.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det var en glædelig overraskelse for formand af 3F Midtvendsyssel, Per Kjeldsen, som efter mindre end et døgn kunne nedlægge konflikten mod firmaet Christian Mink Services, der er hyret af Fødevarestyrelsen. 

Konflikten startede, fordi Christian Mink Services ikke havde tegnet overenskomst. 3F kritiserede desuden arbejdsforholdene for de rumænske arbejdere, der skal udføre aflivninger af over 1,5 millioner mink.

Ifølge Per Kjeldsen var der god dialog med ejeren af Christian Mink Services, rumæneren Catalin Aurel Ciuca.

- Han kunne også godt forstå den danske sammenhæng i det her. Han skrev under på en tiltrædelsesoverenskomst, som hører under GLS-A overenskomst. Dermed kunne vi så læne os lidt tilbage og sige, så er vi færdige med konfliktdelen.  

Uden fortrydelse

Catalin Aurel Ciuca nævnte i går overfor Fagbladet 3F, at en overenskomst kunne skade hans forretning. Men den udlægning giver Per Kjeldsen ikke meget for.

- Det er en snak, vi har hørt før. Mange gange faktisk. Og så må jeg bare sige, at hvis han har en god, sund forretning, så overlever han nok også. 

Catalin Aurel Ciuca er også overvejende positiv omkring aftalen. 

- Det er fint. Jeg kan godt lide, at der er kommet styr på tingene. Jeg er glad. Da jeg vågnede i morges føltes det rigtigt og under kontrol. I hvert fald 90 procent på en god måde.

Ingen glade smileyer til Fødevarestyrelsen

Mindre positiv er Per Kjeldsen over for Fødevarestyrelsens rolle i sagen. 

- De har svigtet minkfarmerne, og de har svigtet arbejderne, som står med alt det her. De har for så vidt også svigtet det firma, som de har sat i gang med arbejdet. Der er ikke kommet klare instrukser på tingene. 

Der vil i aften blive afholdt et gruppemøde mellem 3F og de rumænske arbejdere, hvor man vil snakke om arbejdsmiljø og betydningen af den ‘danske model’ for det danske velfærdssamfunds indretning.