Gå til hovedindhold
Politikere skal ikke ud i virkeligheden. Virkeligheden skal ind på Christiansborg, mener dagens blogger.
FOTO: Joachim Rode

De borgerlige har skubbet social dumping væk fra den politiske dagsorden - ikke fordi problemerne med social dumping er ved at blive udryddet, men fordi det kræver hårdt arbejde at løse sagerne. Og der vil magthaverne hellere bruge energi på burkaforbud og mudderkastning, mener Rasmus Jønsson.

En af de seneste års største succeser for centrum-venstre er, at det er lykkedes at få talt social dumping opad på den politiske dagsorden. Stærkt hjulpet af fagbevægelsen har politikerne i rød blok haft held og dygtighed til at sætte politisk fokus på løndumping, dårlige arbejdsvilkår og andre problemer på det danske arbejdsmarked, der kommer ind under hatten social dumping.

I mange år er det ellers de borgerlige, der har styret den politiske dagsorden med deres favoritemner.

Der er blevet talt om skattelettelser, “det skal kunne betale sig at arbejde”, bilafgifter og en masse om forskellige økonomiske reformer. Social dumping er stort set det eneste politiske emne, som ikke er groet i de borgerliges baghave.

Social dumping er forsvundet

Men noget tyder på, at social dumping ikke længere er et helt så varmt politisk emne mere. Det seneste år har det fyldt mindre og mindre på den politiske scene.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen i sidste uge åbnede Folketinget med den traditionsrige tale, der sætter rammer for det kommende folketingsår, skulle der den helt store lup frem for at finde noget om social dumping.

Kun en kønsløs lille passage, hvor statsministeren talte om, at “vi skal fastholde og udbygge et arbejdsmarked med både dynamik og ordentlige forhold. Og hvor der ikke sker social dumping”, var der fundet plads til i åbningstalen.

Gået burka i den politiske debat

Heller ikke i den efterfølgende debat i folketingssalen blev social dumping et emne, der fik nogen nævneværdig opmærksomhed fra de folkevalgte.

De havde langt mere travlt med at diskutere burkaer og opføre det sædvanlige mudderkastnings-show.

Selvom der stadig er en del politiske sager, der omhandler social dumping, har det ikke været markant på samme måde som for et par år siden. Her var der ugentligt store sager, hvor omdrejningspunktet var de mange forskellige problemer, der er med social dumping.

Fagministrene er fløjtende ligeglade

Men hvad er årsagen til, at social dumping er gået fra at være et hot politisk emne til et mere perifert emne?

Det er nok de færreste, der tror på, at det hænger sammen med, at social dumping er ved at blive udryddet. Tværtimod virker det, som om der stadig er kæmpe problemer med social dumping rundt omkring på det danske arbejdsmarked.

En væsentlig forklaring på det manglende fokus skal findes i den aktuelle politiske situation. At gøre noget ved social dumping kræver et stort arbejde af de politiske magthavere. Ofte sker social dumping i det skjulte, og det kræver, at man aktivt leder efter det, og samtidig kræver det tit både politisk vilje og en kompliceret lovgivningsproces at få løst problemerne.

For eksempel viste kampen mod Uber, at det kræver et langvarigt slid på mange planer at stoppe denne form for social dumping, der ellers burde være indlysende for de fleste at få stoppet. Men det virker simpelthen ikke, som om Løkkes fagministre kaster lyst og energi nok ind i kampen mod social dumping.

Social dumping skal bekæmpes

Regeringens manglende fokus på social dumping kræver indlysende nok, at oppositionen løfter endnu mere på den dagsorden, og det bliver der ikke gjort i øjeblikket.

Spændende bliver det, om social dumping igen kan kravle op ad den politiske dagsorden, når de lokale og regionale politikere i næste måned tager hul på valgkampen til kommunalvalget.

Her er det oplagt at gøre social dumping til et centralt tema, da det har rødder i mange regionale og lokale problematikker.

Og en ting er sikkert: De politikere, der tager social dumping op i kommunalvalgkampen, vil ikke blive straffet af vælgerne. For hovedparten af danskerne er enige om, at social dumping er et problem, der skal bekæmpes!