Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

"De skal blot huske at melde sig ledige". Sådan lyder et svar fra beskæftigelsesministeren til løsarbejdere, der ikke kan få sygedagpenge.

Jan Clifford Hansen og Michael Knudsen har begge oplevet at få afslag på sygedagpenge, fordi de ifølge kommunen "ikke har stået til rådighed for arbejdsmarkedet", selvom de begge er løsarbejdere med mange arbejdstimer på Aarhus Havn.
FOTO: Henrik Bjerregrav

En gruppe havnearbejdere fra Aarhus kan i praksis ikke længere få sygedagpenge, når de må blive hjemme fra arbejde. De er løsarbejdere og kommer derfor i klemme i reglerne, når de har brug for sygedagpenge.

Men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har ikke tænkt sig at lukke hullet.

“Som det fremgår af henvendelsen fra 3F, vil jeg indledningsvis bemærke, at personer der er imellem to ansættelser, som er dagpengeberettigede og står tilmeldt som arbejdssøgende, har ret til sygedagpenge. De skal blot huske at melde sig ledige i jobcentret”, lyder det nu i et skriftligt svar fra ministeren i forbindelse med sagen.

Forstår ministeren problemet?

Det svar er Gunner Lind, faglig sekretær i 3F Transport, Logistik og Byg og tidligere tillidsrepræsentant for havnearbejderne i Aarhus, ikke tilfreds med. Havnearbejderne vil ikke melde sig ledige - for de er ikke ledige.

- Måske forstår ministeren ikke problemet. For dét, han siger, er, at alle vores 110 løsarbejdere skal melde sig ledige hver dag og rende til møder i jobcentret, og hvad ved jeg. Det kan ikke være rigtigt. De vil ikke have dagpenge, for de er ikke ledige. Tværtimod har de masser af arbejdstimer. Men de vil gerne have sygedagpenge, hvis de bliver syge i længere tid, fastslår Gunner Lind, der nu har 12 sager fra kommunen om afslag på sygedagpenge liggende.

Vil finde løsning

I januar var to af de aarhusianske havnearbejdere en tur i Folketinget med foretræde for Beskæftigelsesudvalget for at forelægge problemet. De mødte stor forståelse og flere politikere udtalte, at de var klar til at få lukket hullet.

Det er Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti og formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg, stadig.

- Ministeren giver det svar, han skal give. Men vi giver ikke bare lige op. Vi arbejder for at finde en fornuftig løsning, siger Bent Bøgsted.

- Vi accepterer ikke, at de bare skal melde sig ledige. Sådan spiller klaveret ikke i den virkelige verden. Desuden risikerer det at ramme flere grupper, som for eksempel vikarer. Så vores tilgang er helt klart, at der skal findes en fornuftig løsning, siger han.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn. Folketinget har vinterferie i denne uge.