Gå til hovedindhold

For at undgå smittespredning har regeringen valgt af afbryde den ordning, som tillader unge fra blandt andet Argentina og New Zealand at få et arbejdsvisum til Danmark.

I 2019 fik omkring 3.000 unge tilladelse til at arbejde og holde ferie i Danmark via Working Holiday-ordningen.
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det er ikke længere muligt for udlændinge at komme til Danmark på det såkaldte Working Holiday-visum. 

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har nemlig valgt midlertidigt at suspendere Working Holiday-ordningen, som tillader unge mennesker fra henholdsvis Argentina, Chile, Australien, Canada, Japan, New Zealand og Sydkorea at få tilladelse til at opholde sig i Danmark i op til et år. 

Der bliver altså ikke udstedt flere opholdstilladelser foreløbig. Det vil dog stadig være muligt for de personer, som allerede har fået en opholdstilladelse, at rejse ind i landet. 

- Vi har én opgave, der er vigtigere end alle andre: Spredningen af corona skal begrænses. Derfor må unge udlændinge vente lidt med at komme på arbejdsferie i Danmark. Det er jeg sikker på, at der er bred forståelse for, skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i et mailsvar til Fagbladet 3F. 

Hilfr: Andre og større udfordringer

Hos den digitale rengøringsplatform Hilfr, hvor en del af de såkaldte “hilfers” kommer ind gennem Working Holiday-ordningen, kan det i den grad mærkes, at corona-virus har spredt sig til de danske husstande. 

Medstifter Nicolai Søndergård Kjær fortæller, at omsætningen har oplevet et dyk, siden danskerne er begyndt at arbejde hjemme. For når folk er hjemme, køber de mindre rengøring. 

- Vi bakker 100 procent op om de danske myndigheders politiske beslutninger, for vi er virkelig også interesserede i at få løst det her hurtigst og bedst muligt, siger Nicolai Søndergård Kjær. 

Ifølge medstifteren af Hilfr vil suspensionen af Working Holiday-ordningen kunne mærkes, men for øjeblikket er det en mindre udfordring i et meget større regnskab. 

3F: En fornuftig beslutning

Størstedelen af de personer, der arbejder under Working Holiday-ordningen, arbejder enten i hotel- og restaurationsbranchen eller rejsebureauer, rengøring eller anden service.

Det viser en rapport, som Styrelsen for International Rekruttering (SIRI) offentliggjorde tilbage i november 2019. 

Formand for 3F Privat, Service, Hotel og Restaurant, Tina Møller Madsen, står bag regeringens beslutning om at suspendere ordningen. 

- Regeringen har truffet en meget fornuftig beslutning. Hele hotel- og restaurationsbranchen og store dele af rengøringsbranchen er lukket ned, og folk er sendt hjem. De unge udlændinge vil ikke kunne finde arbejde i hele vores branche alligevel. Det giver god mening at lukke for ordningen nu, siger hun.