Gå til hovedindhold
Jobcentret sendte en mand i praktik som tjener, selvom han havde 40 års erfaring. Det er ikke forbudt at bruge hovedet, siger flere politikere.

Beskæftigelsesministeren kaldes i samråd efter Fagbladet 3F's historie om tjeneren Morten, der på trods af 40 års erfaring blev sendt i virksomhedspraktik som tjener. Politikere opfordrer kommunerne til at bruge den sunde fornuft.

- Det er jo at drive rovdrift på den sunde fornuft.

SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, vil nu kalde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd, efter at Fagbladet 3F torsdag fortalte historien om tjeneren Morten, der kom i virksomhedspraktik som tjener, selvom han havde 40 års erfaring fra branchen. Et tilbud fra Furesø Kommune, der siden blev godkendt af Ankestyrelsen.

- Det giver jo slet ingen mening. Enhver kan se, hvor håbløst det er. De behøver jo ikke opføre sig som robotter i kommunen, men må gerne slå hjernen til. For eksempel kunne de jo have spurgt, hvad manden gerne ville, siger Karsten Hønge, der nu vil bede ministeren om en forklaring.

- Jeg vil gerne høre, om det kan være rigtigt, at kommunen her lever op til reglerne for virksomhedspraktik. Eventuelt må loven præciseres, hvis det er nødvendigt, siger han.

S-ordfører: “Brug nu den sunde fornuft”

Leif Lahn Jensen, Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, er på linje:

- Det kan godt være, at vi skal have set på, om loven er præcist nok formuleret. Men vil kommunerne have deres kommunale frihed, så må de bruge den sunde fornuft. Det er jo ikke forbudt, siger Leif Lahn.

- Her er der tale om en mand, der ønsker at skifte branche, fordi han føler sig lidt slidt efter 40 år i restaurationsbranchen. Han kan jo afprøve noget andet og eventuelt omskoles, så han kan holde til at arbejde de næste 10 år. Så kære kommuner: Brug nu den sunde fornuft, siger Leif Lahn.

DF: “Forkert på to måder”

Også Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører og formand for Folketinget beskæftigelsesudvalg, Bent Bøgsted, er kritisk, med forbehold for at han kun har hørt sagen refereret. Han mener umiddelbart, at virksomhedspraktikken var forkert på to måder:

- Når det gælder en branche med mangel på kvalificeret arbejdskraft, så er der jo ingen grund til at sende manden i virksomhedspraktik. Så skal han jo bare have formidlet et almindeligt arbejde. Og dér har både jobcentret og hans a-kasse svigtet, mener Bent Bøgsted.

Men manden i sagen, som vil være anonym, ønsker dog at arbejde i en anden branche frem over.

- Hvis manden ønsker at skifte branche, må jobcentret jo tale med ham om det og lave en plan, så han kan komme i praktik i den branche, hvor han gerne vil arbejde fremover, i stedet for at sende ham i praktik i den branche, han kommer fra, siger Bent Bøgsted.

- Så enten skulle de have formidlet et job, eller også skulle de have talt med ham om hans ønsker og lagt en plan for, hvordan han kan skifte branche, mener han.

- Det er kommunens pligt at give ham et tilbud. Men det er også deres pligt at tage udgangspunkt i mandens egne ønsker og ikke bare sende ham i praktik i det fag, han kommer fra, lyder det fra Bent Bøgsted.