Gå til hovedindhold

Det har taget for lang tid at finde penge til arbejdet mod social dumping, lyder kritikken fra Socialdemokratiet. Venstre afviser og siger, at forløbet har været tilrettelagt og aftalt med netop Socialdemokratiet.

Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører mener, at det har taget for lang tid at sikre penge til indsatsen mod social dumping. Venstre forventer at lande en aftale i april.
Thomas Arnbo (arkiv)

Ingen penge er der nok af, når Arbejdstilsynet og andre myndigheder i fremtiden skal jage fuskerfirmaer.

Indtil videre er politikerne ikke lykkedes med at sikre midler, så myndighederne også i 2020 kan undersøge og opsøge firmaer, der skatteunddrager, ser stort på arbejdsmiljøet og ansætter udlændinge uden arbejdstilladelse.

- Vi burde have landet økonomien til den her indsats for længe siden. Der er mange ting, der trækker ud med ministeren, siger Leif Lahn Jensen, der er beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet.

Han henviser til, at et ekspertudvalg allerede i september sidste år kom med anbefalinger til, hvordan arbejdsmiljøområdet bør håndteres.

Og derfor mener det socialdemokratiske folketingsmedlem, at ministeren burde have afsluttet forhandlingerne om “den fælles myndighedsindsats” - navnet på et social dumping-samarbejde mellem Arbejdstilsynet, Skat og politiet.

Håber på en løsning

Udtalelsen falder efter femte møde med ministeren om, hvordan fremtidens arbejdsmiljø bør se ud. På det seneste møde har Folketingets partier gennemgået økonomien for Arbejdstilsynet og social dumping-indsatsen.

- Vi synes, at økonomien skal styrkes. Det er nødvendigt, hvis vi skal undgå, at nogle virksomheder snyder på vægten, siger Leif Lahn Jensen.

Leif Lahn Jensen forklarer, at partierne nu begynder at forhandle om økonomien.

- Vi håber stadig, at vi kan nå at finde en løsning, siger han med henvisning til, at myndighederne angiveligt vil være nødt til at fyre medarbejdere til sommer, hvis pengene ikke findes.

Ubekymret Folkeparti

Mindre bekymret er Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted: 

- Der har været lidt sejtrækkeri, før vi kom i gang med forhandlingerne, men det er klart min vurdering, at social dumping-indsatsen kommer til at køre videre. Ingen har sagt, at den skal lukke.

Han understreger videre, at der endnu ikke er afskedigelser på vej i Arbejdstilsynet.

- Direktøren fra Arbejdstilsynet har sagt, at han skal have økonomien på plads inden for nogle måneder, men jeg gætter på, at vi kommer til at afslutte forhandlingerne inden påske, siger Bent Bøgsted.

Ligesom Leif Lahn Jensen ser han gerne, at pengene til social dumping-indsatsen bliver en fast del af finansloven, så politikerne ikke skal diskutere det fra år til år.

3F: Ministeren har ansvaret

Forbundssekretær i 3F, Henning Overgaard, er bekymret over, at der endnu ikke er lavet klare aftaler på social dumping-indsatsen. 

- Beskæftigelsesministeren står klar med en redningskrans, men han kaster den ikke ud, siger han. 

Han kalder indsatsen for en succes, da den sikrer penge i statskassen, et bedre arbejdsmiljø og fair konkurrence.

- Jeg håber, at mit møde med ministeren i morgen byder på nogle beroligende nyheder, siger han med henvisning til, at 3F i morgen mødes med ministeren for at diskutere den fælles myndighedsindsats imod social dumping. 

V: Godt de er utålmodige

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, glæder sig over, at Socialdemokratiet er sultne efter en aftale.

- Jeg har det fint, hvis de er lidt utålmodige. Vi vil jo også rigtig gerne lave en aftale om at forbedre arbejdsmiljøet og sikre mod social dumping, siger han. 

Omvendt afviser han kritikken af, at processen har taget for lang tid:

- Vi har afholdt de her temamøder efter aftale med Socialdemokratiet. Hele ideen er, at alle skal være grundigt orienterede om ekspertudvalgets anbefalinger, før vi går i gang med forhandlingerne, siger han.

Samtidig lover Hans Andersen, at Venstre vil se velvilligt på at sikre penge til social dumping-indsatsen. 

- Vi skal fortsat være ambitiøse. Så vi har ingen planer om at sænke økonomien under det nuværende niveau. Men hvor vi præcis lander i kroner og øre må afhænge af de kommende forhandlinger, siger han.

Hans Andersen forventer, at partierne kan lave en aftale i løbet af april.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen før deadline.