Gå til hovedindhold
Annika Seeland i midten med moderen Ellen Vinther Poulsen til højre og søsteren Christina Bak Nielsen.
FOTO: Michael Bo Rasmussen

Erhvervsministeren beklager nu over for efterladt familie, der var nødt til selv at hente liget af deres afdøde far, fiskeren Teddy Bak Nielsen, i Sverige i en fiskekutter. Det er ikke godt nok, siger ministeren, der vil sikre, at det ikke kan ske igen.

“Jeg synes ikke, man kan være det bekendt. Det er så tragisk og ulykkeligt”.

Sådan lyder meldingen fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til de pårørende til Læsø-fisker, 3F’er Teddy Bak Nielsen, der i 2014 kolliderede med et 3.000 ton tungt fragtskib nordøst for Læsø.

Enken, Ellen Vinther Poulsen, og de to døtre, 46-årige Annika Seeland og 45-årige Christina Bak Nielsen, fik ingen hjælp fra myndighederne og måtte selv hente hans lig i Sverige i en privat fiskekutter med en bedemand ombord.

Teddy Bak Nielsens lig lå i Göteborg, fordi han blev hentet op af en redningshelikopter fra den svenske søredningstjeneste, der fløj ham til det svenske hospital.

Efterladte glade for melding 

Søfartsstyrelsen har tidligere over for Fagbladet 3F erkendt, at det hverken var rimeligt eller værdigt, at familien blev overladt til sig selv. Annika Seeland er glad for, at ministeren nu også kommer med en klar melding direkte til familien.

- Vi er glade for, at min fars dødsulykke nu bliver taget alvorligt, efter at myndighederne svigtede os midt i vores sorg. Vi håber, at ingen andre nogensinde risikerer at blive udsat for det samme som os. Det har været et forfærdeligt hårdt og smertefuldt forløb. Det har gjort det svært for os at lægge fars død bag os og forsøge at komme videre, siger hun.

Minister: Beklageligt

Brian Mikkelsen pointerede på et samråd onsdag i Folketinget om dødsulykker på havet, at det “selvfølgelig er vigtigt”, at de pårørende får korrekt information om den praktiske økonomiske bistand, de kan få fra Søfartsstyrelsens side.

- Jeg kan forstå, at der har været en sag, hvor Søfartsstyrelsen har givet en forkert vejledning. Det er meget beklageligt, sagde han. 

Ministeren forklarede videre, at han derfor har bedt styrelsen om at styrke sin information til de pårørende, som selvfølgelig står i en meget svær situation. Og herunder gennemgår og validerer sine procedurer for at sikre korrekt og fyldestgørende information til pårørende og efterladte, lød det fra ministeren.

Lokale folk hentede liget

Efter dødsulykken 10. juli 2014 henvendte familien sig forgæves til en række myndigheder for at få hjælp. Blandt andet Søfartsstyrelsen. Familien overvejede at hente liget i en privat bil, men det viste sig at være ulovligt.

Efter otte dage med forvirring, sorg og desperat søgen blev løsningen, at Teddy Bak Nielsens lig blev hentet i Sverige af den lokale kutter “Stjerne”.

Kisten stod på dækket, og liget blev modtaget på Læsø Havn om aftenen 18. juli 2014 af familie og venner. En rustvogn kørte Teddy Bak Nielsen til kapellet. Han blev efterfølgende bisat i Østerby Kirke.