Gå til hovedindhold
Der er massive problemer på Københavns jobcentre.
FOTO: Arkivfoto: Harry Nielsen

Københavns Kommune har fundet 16 millioner kroner til at lette den uoverskuelige arbejdsbyrde for sagsbehandlere på byens jobcentre. En lappeløsning, erkender politikerne.

Der er store problemer på de københavnske jobcentre. Sagsbehandlerne drukner i sager, og de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere får ikke den hjælp, de har krav på.

Derfor blev Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på Københavns Rådhus mandag aften foreløbigt enige om at afsætte 16 millioner kroner til at lette noget af presset på de hårdt prøvede borgere og sagsbehandlere.

Men millionindsprøjtningen er langt fra nok. Det er både politikere, faglige organisationer og reformramte borgere enige om.

- I det store billede rækker 16 millioner ikke langt. Men det er et vigtigt første skridt, at der fra politisk side nu endelig bliver reageret, siger Rasmus Balslev, formand for Region Øst i Dansk Socialrådgiverforening.

“Vi har svigtet”

På Rådhuset er der bred enighed om, at det i fremtiden skal undgås, at alvorligt syge kontanthjælpsmodtagere sidder fast i systemet i årevis.

- Når man hører historier om borgere, som er så syge, at de skal have kørt en seng ind for bare at deltage i et møde på jobcentret, står det jo helt klart, at vi har svigtet, siger Andreas Liske Keil (S) fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune.

- Og når vi afsætter 16 millioner kroner er det et lille skridt i den rigtige retning, men vi skal kæmpe indædt for hurtigt at få afsat flere penge til det her område, lyder det fra socialdemokraten.

Han bakkes op af sin udvalgskollega Anne Mette Omø Carlsen fra Enhedslisten. Hun er heller ikke jublende begejstret for de millioner, kommunen har afsat.

- Jeg har ikke armene over hovedet over de her penge. Det er slet, slet ikke nok til at hjælpe de syge mennesker, som har været fanget i systemet de sidste 15-20 år uden at få tildelt en førtidspension, siger hun.

Ifølge beregninger lavet af Dansk Socialrådgiverforening er der alene på det omdiskuterede jobcenter på Lærkevej i Københavns Nordvestkvarter behov for 123 nye sagsbehandlere, hvis antallet af sager per sagsbehandler skal ned på det niveau, som organisationen anbefaler.

Det vil svare til en investering på årligt cirka 65 millioner kroner.

Kommunens indsats skal granskes

I første omgang skal politikerne på Rådhuset dog blive endeligt enige om at afsætte de 16 millioner kroner. Det skal ske på et møde mandag aften.

Bliver de enige, vil hovedparten af pengene gå til at ansætte flere sagsbehandlere.

Samtidig skal en del af pengene bruges på at hyre eksterne konsulenter, som skal endevende kommunens beskæftigelsesindsats.

Det er ifølge 3F især nødvendigt at komme til bunds i, hvorfor Københavns Kommune giver langt færre førtidspensioner end andre kommuner i landet.

- Københavns kommune er kendt for at have en meget stram tilgang til tilkendelse af førtidspension. En tilgang, som vi skal huske, at de bliver rost af Ankestyrelsen for. Men uanset, hvordan man vender og drejer det, så indeholder tilkendelse af førtidspension en stor del af skøn, og det er i sidste ende et politisk valg, at man i København forlanger, at embedsmændene skal tolke lovgivningen strammest muligt, siger Ellen K. Lykkegård, socialpolitisk ansvarlig i 3F.