Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

27 millioner kroner skydes i kommunale projekter, der skal få flere ufaglærte i 40-60-årsalderen til at være opmærksomme på deres helbred. 3F er aktiv i 9 ud af 11 projekter.

FOTO: Ukendt / arkiv

- Hvis vi bare kan redde 10 personer fra at få en blodprop eller diabetes 2 - så har vi gjort en god gerning.

Sådan lyder det fra formanden for 3F Mariager Fjord, John Hansen. 3F-afdelingen skal sammen med Agri Nord og Virksomhedsservice Mariagerfjord Kommune inspirere flere medlemmer i alderen 40-60 år til at fokusere på deres sundhed.

Projektet “Syn for sagen” er et af 11 projekter, der tilsammen har fået i alt 27 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen. 3F-afdelinger deltager i de ni.

Pengene skal bruges på i øget grad at fange personer i 40-60-års alderen, der er i overrisiko for at udvikle for eksempel diabetes, hjertekarsygdomme, KOL og muskel-skeletlidelser. Det er alle lidelser, der rammer “skævt” i befolkningen. Det vil sige, at ufaglærte og kortuddannede oftere bliver ramt af disse lidelser end andre.

Flere skal tjekke sundheden

I Mariagerfjord Kommune skal 3F-afdelingen og lokale virksomheder de næste tre år være en slags katalysator til, at flere personer i målgruppen får tjekket deres sundhedstilstand.

Projektleder Anders Ring, der er ansat i kommunens Sundheds- og Ældreforvaltning, regner med, at det blandt andet skal ske via sundhedssamtaler og sundhedstjek på lokale virksomheder.

- Vi skal i kontakt med de 40-60-årige, som i meget stor udstrækning ikke går til lægen. Derfor handler det i første omgang om at nå ud til dem. Derefter at få lavet en måling på deres sundhedstilstand. Og derefter skal vi så finde ud af, hvad der skal ske, fortæller Anders Ring

Et sundhedstjek er et slags serviceeftersyn af kroppen: Vejer man for meget? Er blodtrykket for højt? Hvordan ser det ud med konditionen?

- Fordelen ved at have 3F med er, de har den direkte kontakt ud til medlemmerne på virksomhederne og tillidsrepræsentanterne. Desuden skal vi have accept fra virksomhederne af at bruge arbejdstid på de her sundhedstjek, oplyser sundhedsvejleder Anders Ring.

Appelsin i turbanen

3F-formand John Hansen supplerer:

- At der er afsat de her penge er en appelsin lige ned i vores turban. For det er lige netop vores medlemmer, der er i fokus her. Vi skal ikke ud med en løftet pegefinger. Vi skal ud på fyraftensmøder, tillidsmandskurser, og når vi i øvrigt er i kontakt med vores medlemmer. Vi skal fortælle om, hvor vigtigt et godt helbred er. Er du arbejdsløs, og skranter dit helbred, ja, så kan du ende med at få andre problemer end arbejdsløshed. Det har vi en stor interesse i at forhindre, siger John Hansen.

De endelige rammer for projektet er endnu ikke fastlagt. Det skal forhandles på plads med Sundhedsstyrelsen og koordineres med 10 tilsvarende projekter i andre kommuner. Projektleder Anders Ring regner dog med, at der blandt andet bliver oprettet konkrete hold med fysisk aktivitet og fokus på sund livsstil.

Løber i tre år

Om succeskriterierne for det treårige projekt ønsker Anders Ring ikke at udtale sig konkret. Men han siger:

- Vi kommer til at arbejde med en gruppe, der er lavtuddannede, og hvor vores erfaring er, at der er et godt potentiale for at rykke meget i forhold til ulighed i sundhed. Og det er dét, vi gerne vil.

Projektet i Mariagerfjord Kommune er støttet med godt to millioner kroner. Det begynder 1. august og løber tre år frem.