Gå til hovedindhold

Under skærpet hygiejne og med behørig afstand til alle andre har 27-årige Mikkel Colding Bertelsen taget svendeprøve fra EUC Nordvest under corona-nedlukningen.

- Jeg er rigtig glad for, at jeg fik lov, for jeg havde jo set frem til at lave en god opgave, siger den 27-årige Mikkel Colding Bertelsen.
Af Heidi Lundsgaard

Der var lavet helt om på praksis, da Mikkel Colding Bertelsen og tre andre unge murerlærlinge var oppe til svendeprøve på EUC Nordvest i slutningen af marts.

Normalt er foråret højsæson for svendeprøver, men netop i år har mange lærlinge fået tildelt et såkaldt administrativt svendebrev, altså uden forudgående prøve, på grund af corona-nedlukningen. 

Men på EUC Nordvest i Thy har man afviklet “rigtige” svendeprøver – i det omfang, det har været muligt.

- Jeg er rigtig glad for, at jeg fik lov, for jeg havde jo set frem til at lave en god opgave. Så stor ros til skolen, siger den 27-årige Mikkel Colding Bertelsen. 


To meter og ekstra rengøring

Prøven foregik under skærpede hygiejne- og sundhedsmæssige forskrifter. Lærerne sprittede af, og rengøringspersonalet var i fuld gang efter hver arbejdsdag.

Der var blandt andet også lavet en 2-meter gang ned mellem de fire lærlinge, der skulle aflægge prøve, så de ikke kom for tæt på hinanden. Og man måtte ikke låne værktøj af hinanden. 

Normalt er de 50 timer til svendeprøven også fordelt over otte dage. Men på grund af nedlukningen mistede de unge lærlinge blandt andet de to første dage i praktik, og de 50 timer skulle dermed fordeles ud over seks dage.  

- Det var hårdt. Vi arbejdede fra klokken otte hver morgen til halv fem i stedet for normalt til ved to-tiden, så man skulle jo holde sig skarp fra tidlig morgen til sen eftermiddag, fortæller Mikkel Colding Bertelsen. 

Skulle kunne bevise deres værd

Familien og mester plejer at være til stede under overrækkelsen af svendebrevet, og bagefter er der åbent hus, hvor venner og kammerater kan komme omkring. Men dét havde corona også sat en stopper for. 

For direktør på EUC Nordvest, Hans Chr. Jeppesen, var det imidlertid vigtigt at gennemføre prøverne – trods de mange justeringer i afholdelsen.

- Vi valgte at fastholde den traditionelle svendeprøvemodel, hvor det var muligt, så eleverne kunne få lov til at bevise deres værd, siger Hans Chr. Jeppesen.

- Derfor har vi også fra dag ét sagt, at vi ville strække os langt for at sikre, at de kunne få lov at gennemføre svendeprøven som planlagt, siger han.

Sølv nu, svendegilde senere

En anden ting, Mikkel Colding Bertelsen må se udskudt, er svendegildet:

- Jeg skulle faktisk have holdt svendegilde i lørdags. Men det må jeg så gøre, så snart det bliver muligt, siger Mikkel Colding Bertelsen. 

Til gengæld kan han glæde sig over, at han - sammen med en af de andre murerlærlinge - fik tildelt en sølvmedalje for sin indsats. Det er den højeste udmærkelse inden for murerfaget. 

- Det var helt vildt. Jeg har jo ligget godt i svinget til det, men jeg er meget selvkritisk, så jeg troede jo ikke selv på det, fortæller Mikkel Colding Bertelsen.