Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Vildsvin, elge, kongeørne og måske snart ulve. Den danske natur i Lille Vildmosecentret er vild, og 3F’eren Michael Tams Engberg har til opgave at guide danskerne rundt i den.

Åbne vidder, rovdyr og store hovdyr. Lille Vildmosecentret er ikke Jurassic Park, men det er det tætteste, den danske natur kan komme på det.

Det er landets største fredede område, og højmosen sydøst for Aalborg giver et levende indblik i, hvordan fortidens Danmark har set ud.

Her har skov- og naturteknikeren Michael Tams Engberg til opgave at guide danskerne rundt i “savannen”, som både byder på sjældne ørnearter, krondyr og vildsvin. Plus 13 vilde elge.

- Udfordringen ved at arbejde her er, at det er svært at få sig selv til at tage hjem, siger Michael Tams Engberg, der arbejder i Lille Vildmosecentret som naturformidler og som bygningsansvarlig.  

Blandt vildsvin og turister

En safaritur med Michael Tams Engberg byder ikke på løver og antiloper, men derimod på dyreliv der oprindeligt har hørt til i den danske natur. Her får man den originale vare i uspolerede omgivelser.

Lille Vildmosecentret er en selvejende institution under Aalborg Kommune. Det er en gammel ødemark, der trods navnet ikke er lille - tværtimod. Den er stor, vild og fyldt med vildsvin, elge og ind imellem en turistbus.

- Arbejdet med dyrene er fedt, men det at have med mennesker at gøre er det mest givende. Det bedste er, når man kan mærke på gæsterne, at de får sig en oplevelse ud over det sædvanlige. Og det gør de tit her, siger Michael Tams Engberg stolt.

Han startede for fem år siden på uddannelsen som skov- og naturtekniker med speciale i friluftsformidling og har siden praktikken arbejdet i højmosen. Hans arbejdsopgaver strækker sig fra at vedligeholde centerets bygninger til at holde styr på både vildsvin og gæster.

- Dagens program er aldrig det samme, når man arbejder her. Grunden til, at det er fedt at arbejde med naturen, er, at det er afvekslende. Ikke to dage er ens, og man kan ikke være sikker på noget, siger Michael Tams Engberg.

Alt fra skolebørn til pensionister skal guides rundt i den jyske højmose, og hvis de er heldige, spotter de mere end et krondyr eller et par vildsvin.

Nordens giraf

“Er du til fods og ser en elg, så hold altid respektfuld afstand - mindst 50 meter”, står der på skiltene, når man bevæger sig ind i naturparken.

Den “nordiske giraf”, som elgen kaldes, har i 5.000 år ikke gået frit i Danmark, men tager man turen til det nordøstlige Himmerland, kan den igen opleves i den danske natur.

- Elgene er svære at spotte, men det er netop hele pointen, for de er jo vilde. Det her er ikke zoologisk have, men vild natur, siger Michael Tams Engberg.

Da Fagbladet 3F besøgte Michael Tams Engberg, var det heller ikke muligt at spotte elgene, for, som han forklarer, har hovdyrene “4.000 fodboldbaner” at boltre sig på.

- Det kræver lidt held, men med lidt tålmodighed kan det lade sig gøre at komme til at se de store dyr, siger Michael Tams Engberg.

Elgen er et oprindeligt dansk dyr, som har til funktion at holde uønsket trævækst nede. Sideløbende har elgen dog fået besøgstallene i centret til at vokse.  

- I takt med at elgene er kommet, har vi oplevet en eksplosion af gæster. Vi er gået fra 50.000 til 70.000 gæster årligt. Når et dyr har været væk i 5.000 år, så skaber det selvfølgelig en masse omtale, så elgen er godt for andet end naturen, siger Michael Tams Engberg.

Ulven kommer (måske)

Foruden elgen er entusiastiske fuglekiggere heller ikke et sjældent syn i højmosen, for man kan være heldig at se en sjælden kongeørn eller en trane.

Listen af dyr i højmosen tæller en række fugle, vildsvin, krondyr, råvildt, ræv, grævling, guldsjakal og mange flere.

- Vi mangler faktisk ulven i samlingen. Indhegningen er konstrueret således, at der kan komme en ulv ind, hvis den vil. På et tidspunkt sker det forhåbentlig, siger Michael Tams Engberg, der glæder sig over, at også den er tilbage i den danske natur.

På naturcenteret er de i alt fire til seks medarbejdere, der skal tage sig af de mange hektarer, de mange dyr og de mange gæster. Men det forhindrer ikke det lille hold i at tænke stort.

- Det, som står øverst på ønskelisten, er den europæiske bison, som vi arbejder hårdt på at få hertil. Det ville være stort, siger Michael Tams Engberg.