Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Mere i løn til alle og ind med pension til eleverne. Det sikrer nye forlig med kommuner og regioner.

Mere i løn og en karensperiode barberet ned. Det er blandt resultaterne i nye overenskomstforlig for specialarbejdere i kommuner og regioner.
Arkivfoto: Harry Nielsen

Lønforhøjelse til alle, pension til eleverne og karensperioden barberet ned.

Det er det meget korte resumé af de forlig, 3F har indgået med regioner og kommuner op til Kristi Himmelfartsferien.

Forligene dækker specialarbejdere, gartnere og andre håndværkere, der arbejder i kommuner og regioner.

- Vi er blandt andet rigtigt glade for, at vi har fået fjernet det laveste løntrin i regionerne. Og så er det rigtigt fedt, at vi har fået pension til vores elever, lyder det fra forhandlingssekretær Hanne Gram fra 3F’s Offentlige Gruppe.

Pension fra 21 år

Som noget helt nyt får elever på det kommunale område således fra 1. april næste år hele 14,76 procent indbetalt i pension, fra de fylder 21 år. Tidligere var der kun pension til voksenelever.

For de ansatte i regionerne har man desuden hævet det laveste løntrin fra 13 til 14.

Desuden er der lønforhøjelser til alle. Og det er vel at mærke lønstigninger, der skal puttes oveni de generelle lønforhøjelser på over seks procent, som blev forhandlet igennem i Forligsinstitutionen i slutningen af april.

Karensperioden skal ned

Man har også valgt at bruge midler på at få savet en måned af karensperioden i forhold til indbetaling af pension. Karensperioden er den periode, man skal være ansat i, før man begynder at få indbetalt pension.

For specialarbejdere og gartnere i Københavns kommuner og Frederiksberg Kommune er der desuden kommet 0,17 procentpoint på pensionen, så den fremover ligger på 15,86 procent. Forhøjelsen bliver en del af den såkaldte fritvalgsordning. Fritvalg betyder, at man kan vælge at få indbetalt pengene til sin pensionsordning eller få pengene udbetalt.

Overenskomsterne - inklusive de generelle forlig - vil gælde, hvis 3F’erne og de andre offentligt ansatte stemmer ja til aftalerne. Lønstigningerne på det generelle områder træder i kraft fra 1. april 2018 og senere, mens forbedringerne i de enkelte overenskomster er gældende fra 1. april 2019.

Der er afstemning fra 19. maj frem til start juni.