Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Ved flere end halvdelen af dødsulykkerne på job i 2017 var et køretøj eller en maskine involveret.

Mykola Makarenko kørte lastbil for en sjællandsk landmand, inden ukraineren 12. oktober 2017 døde på sit job i Danmark.
FOTO: Foto: Privat

Det er dødsensfarligt at arbejde med maskiner og køretøjer. Således døde 14 mennesker sidste år på job som følge af 13 ulykker med maskiner eller køretøjer.

I alt kostede arbejdsulykker 25 mennesker livet i 2017, viser en ny opgørelse fra Arbejdstilsynet.

Det er først og fremmest lastbiler, traktorer og andre landbrugsmaskiner, der var involveret i dødsulykkerne i 2017, viser Fagbladet 3F’s gennemgang af ulykkerne.  

- Det er meget typisk for dødsulykker. Der skal være en del kræfter til stede, før man dør i ulykker. Der skal kun en lille fejl til, når man arbejder med så store kræfter, som der er i lastbiler, traktorer og landbrugsmaskiner, siger souschef på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet i Herning, Kent J. Nielsen.

- Lastbiler og traktorer flytter sig, og der er dermed større risiko for at komme i kontakt med dem. De er ikke kapslet ind og afskærmet som maskiner på virksomheder i industrien, siger Kent J. Nielsen.

I videoen herunder kan du se mere om dødsulykker på jobbet i 2017:

Betjening og vedligehold er vigtigt

Fagbladet 3F har blandt andet bedt Arbejdstilsynet om kommentarer til, hvorfor der sker så forholdsvis mange dødsulykker med maskiner og køretøjer, og hvad tilsynet vil gøre ved problemet.

Arbejdstilsynets presseafdeling oplyser, at tilsynet endnu ikke har haft mulighed for at analysere hver enkelt ulykke og derfor ikke kan svare på spørgsmålene.

Hvis dødsulykkerne skal undgås for fremtiden, er det ifølge arbejdsmiljøekspert Kent J. Nielsen meget vigtigt, at virksomhederne sørger for, at maskinerne og køretøjerne er vedligeholdt. Samt at medarbejderne betjener og omgås dem korrekt.

- Det er en succeshistorie, at antallet af dødsulykker i Danmark generelt er faldet gennem en årrække. Men vi aner faktisk ikke, hvorfor det er sket. Men noget af forklaringen er sikkert, at vi har færre færdselsuheld i trafikken og har fået mere sikre maskiner, siger han.

Minister: Dybt tragisk

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen kalder de 25 arbejdsulykker “dybt tragiske”.

- Selvom antallet af dødsulykker nu er faldet til 25, er det fortsat 25 dødsulykker for mange. Det er der slet ingen tvivl om. Men jeg synes alligevel, der er grund til at glæde sig over, at historisk få mennesker i Danmark mister livet på arbejdet, siger Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Selvom tallet svinger lidt fra år til år, kan vi se, at udviklingen generelt går den rigtige vej. For kun 10 år siden var der over 60 arbejdsrelaterede dødsulykker om året, så der er faktisk tale om et markant fald.  

Ministeren glæder sig i pressemeddelelsen over, at der er sket en halvering af dødsulykker i landbruget i 2017 i forhold til de 11, der skete i 2016. Han gør samtidig opmærksom på, at Arbejdstilsynet i 2017 stod bag en særlig indsats for at nedbringe ulykker i netop denne farlige branche.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

De farligste brancher

Fagbladet 3F’s gennemgang af dødsulykkerne i 2017 viser, at de farligste brancher var landbruget, bygge- og anlægsbranchen samt transportområdet. De fleste ulykker skete i Region Midtjylland.  

Ud over de 25 dødsulykker inden for Arbejdstilsynets myndighedsområde skete der i 2017 to dødsulykker for medarbejdere i Forsvaret, oplyser Forsvarsministeriets Personalestyrelse til Fagbladet 3F.  

Det er uvist, hvor mange dødsulykker der skete til søs i 2017 i Danmark. Årsagen er, at Søfartsstyrelsen trods flere rykkere fortsat ikke har svaret på Fagbladet 3F’s anmodning fra 2. januar 2018 om aktindsigt i eventuelle dødsulykker til søs i 2017.  

Du kan læse om meget mere om de over 500 dødsulykker i Danmark fra 2004 til 2017 på Fagbladet 3F’s temaside: www.dødsulykker.dk