Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

EU-kommissær Margrethe Vestagers vink med en vognstang har virket: Virksomheden Harman takker nej til 18 millioner kroner i statsstøtte til ungarsk fabrik, hvor Martin Professional har flyttet produktion til fra Frederikshavn.

Martin Professionals fabrik i Frederikshavn lukkede i 2015. 250 job flyttede til Ungarn. Virksomhedens amerikanske ejere har nu takket nej til ungarsk statsstøtte.
FOTO: Robert Attermann

Balladen var stor, da Martin Professional for to år siden lukkede og slukkede i Frederikshavn for at flytte 250 job til Ungarn. Bag udflytningen af arbejdspladser stod den amerikanske koncern Harman, der kort tid før havde købt den danske virksomhed, som fremstiller lys til brug ved koncerter og show verden over.

Forargelsen gik blandt andet på, at Harman havde modtaget 18 millioner kroner i støtte fra den ungarske stat. En støtte, som flere mente var ulovlig i forhold til EU’s regler, hvor statsstøtte ikke må være konkurrenceforvridende.

Takker nej

EU-Kommissionen gik ind i sagen. Og efter en dialog på næsten to år har Harman nu besluttet at takke nej til den offentlige støtte:

- Vi har haft kontakt med de ungarske myndigheder for at afgøre, om den offentlige støtte, som Ungarn givet til Harmans nye fabrik i Pécs (ungarsk by, red.), følger reglerne om statsstøtte, siger Ricardo Cardoso til Fagbladet 3F. Han er talsmand for konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der regulerer brugen af statsstøtte i de enkelte medlemslande.

- De ungarske myndigheder har informeret os om, at Harman ikke vil modtage statsstøtte til den nye fabrik, siger han.

Kommissionen har ikke rejst en decideret sag mod de ungarske myndigheder. Men Fagbladet 3F erfarer, at det ville være sket, hvis ikke Harman frivilligt havde frasagt sig støtten.

Harman: Vi fortsætter i Ungarn

Over for Fagbladet 3F vil Harman ikke kommentere på den konkrete sag om statsstøtte. Men virksomheden understreger, at Martins aktiviteter fortsætter ufortrødent, selvom produktionen ikke længere befinder sig i Danmark:

- Martin fortsætter. Det en værdifuld del af Harman, skriver Ivo Poguntke fra Harmans europæiske kommunikationsafdeling i Tyskland.

Samtidig med, at Harman har frasagt sig støtte, har EU-kommissionen strammet op på reglerne på området. Nu skal virksomheder, der ansøger om støtte, garantere, at de ikke vil flytte produktion ud i op til to år efter, at det støttede projekt er færdiggjort.