Et helt tømrersjak var syge med symptomer på corona-virus, og den 53-årige tømrer Martin Andersen døde efter 10 dages sygemelding. Helt uvirkeligt, siger hans kollega og mester, der kritiserer, at de ikke kunne blive testet.
I Nyborg går et tømrersjak rundt og og savner en kollega.
For kort efter, at statsministeren lukkede landet ned, begyndte flere i det syv mand store sjak at få kriller i halsen, hoste og feber. Alle symptomer på covid-19.
41-årige Bjørn Reinhold Rudbeck var en af de første, der blev syge. Nogle dage efter ringede hans kollega til ham og spurgte til hans symptomer, og fortalte han også følte sig dårlig. Han ville melde sig syg.
10 dage efter, sidst i marts, fik sjakket den hårdtslående besked: Kollegaen i telefonen, den 53-årige tømrer Martin Andersen, var død af sygdommen.
- Det var lidt af et chok. Det var ikke ham, jeg havde tænkt mig skulle smutte i svinget, siger kollegaen Bjørn Reinhold Rudbeck.
- Jeg ringede til ham et par dage før, at han døde. Han var lidt svær at tale med, men negligerede det. Og et par dage efter, fik jeg så af vide, at han var død.
Dagen efter kom der besked om, at han var testet positiv for covid-19.
- Det er ledt. Det er forfærdeligt, at en mand, der er sund og rask og ikke specielt gammel kan dø af en lungebetændelse som følge af corona. Man troede, at det kun var dem på 80 med hjerteproblemer, der kunne falde død om.

Kunne ikke blive testet
Martin Andersen nåede aldrig at blive testet for corona-virus, men blev af sin læge bedt om at holde sig hjemme i karantæne i 14 dage. Til Fyens Stiftstidende fortæller de pårørende, hvordan han var afkræftet og sov nogle nætter i en stol for bedre at kunne få luft. Da han efter en uges sygdom ringede til lægen anden gang, onsdag 25. marts, blev han heller ikke henvist til test. Efter tegn på bedring, fandt hans kæreste ham død fredag morgen, efter at hun havde været ude at gå en tur. Ifølge obduktionserklæringen døde han af dobbeltsidet lungebetændelse.
Resten af sjakket, hvoraf seks ud af syv har haft symptomer, er heller ikke blevet testet. Og det kritiserer mester Frank Egetoft. I forløbet opfordrede han sine medarbejdere til at henvende sig til lægen for at blive testet, men det var kun ham selv og hans kone, der formåede at få det “presset igennem” hos egen læge. Konen, der har været syg i tre uger, blev testet positiv, mens Frank Egetoft selv blev testet negativ.
- Der stod vi og var ret frustrerede, for vi ville gerne testes for at at vide, hvordan vi skulle og skal forholde os i forhold til kunder og kollegaer, som vi har været i nærheden af, siger Frank Egetoft.
I slutningen af marts var Sundhedsstyrelsens retningslinjer, at kun folk med svære symptomer skulle testes. Mandag ændrede myndighederne det til, at alle med symptomer kan blive testet.
- Hvis du har tør hoste, hvis du har feber, eller hvis du har probemer med vejrtrækning, så er rådet at ringe til din læge eller vagtlægen, så vil du blive visiteret til en test så hurtigt som muligt, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.
På arbejde igen med flere liter håndsprit
I sidste uge genoptog tømrervirksomheden arbejdet, der primært foregår hos private. Det foregår sådan, at alle medarbejdere kører i hver sin bil og har mindst mulig kontakt. Og det første, Frank Egetoft gjorde, var at købe “for flere tusinde kroner håndsprit”.
- Vi prøver at koordinere med elektrikere og VVS’ere på pladserne om, hvem der er hvor hvornår, så vi så vidt muligt undgår at være sammen, siger han.
- Men det er jo svært at holde afstand i det her fag. Kan du ikke lige hjælpe med at sætte en dør i? Nej, det kan jeg ikke, for mine arme er ikke to meter lange.
3F: Pas på hinanden
Det billede genkender næstformand i Byggegruppen i 3F, Palle Bisgaard. Han kender ikke omstændighederne omkring dødsfaldet, men kalder det dybt tragisk. Og det understreger vigtigheden af, at de mange 3F’ere, der stadig møder på arbejde i byggeriet arbejder under rette forholdsregler, siger han.
- Der er mange håndværkere, der har det godt med, at de stadig kan gå på arbejdet og være med til at holde gang i økonomien. Men det er selvfølgelig vigtigt, at det foregår med den rette forsigtighed. Sundhed skal komme før økonomi, siger han.
Nu foregår hverdagen dog uden den hærdebrede kollega fra Næsby ved Odense. Bjørn Reinhold Rudbeck nåede at være kollega med ham i fire måneder.
- Vi savner ham og hans gemyt. Han var en god kollega og en dygtig tømrer, siger han.