Selvom rederigiganten Mærsk kan se frem til et overskud på 270 milliarder kroner, skal firmaet kun betale få procent i skat. Nu opfordrer økonomisk vismand og politiske partier til et opgør med særlig skatterabat.
270 milliarder kroner.
Så meget forventer rederigiganten Mærsk at tjene i 2022.
Det er et historisk højt overskud og mere end dobbelt så meget, som selskabet tjente sidste år.
Alligevel ender kun en minimal procentdel i den danske statskasse, fordi Mærsk og andre danske rederier er fritaget fra de normale skatteregler for virksomheder.
I stedet for at betale 22 procent i selskabsskat som andre firmaer herhjemme, slipper Mærsk med en skatteregning på omkring fire procent i såkaldt tonnageskat – en ordning, der har eksisteret i over 20 år.
Det får nu både en økonomisk vismand og flere politiske partier til at kalde på et opgør med de store skattefordele, som rederierne har.
“Begunstigelse”
- Tonnageskatten er en begunstigelse af rederierhvervet. Det er en ordning, som overordnet på samfundsplan må anses for ikke at være hensigtsmæssig. Derfor mener vi, at man bør rulle den skattebegunstigelse tilbage, siger overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard til Berlingske.
Tonnageskatten blev indført i 2001 i et forsøg på at sikre, at danske rederier ikke flyttede deres forretning til udlandet.
Kort fortalt betyder skatteordningen, at Mærsk og andre rederier ikke betaler skat af deres overskud, men i stedet betaler en form for vægtafgift pr. skib.
Konsekvensen er, at rederiernes årlige skatteregning ikke bliver større, selvom overskuddet stiger markant, som det er tilfældet for Mærsk i år.
Partier splittet
Ordningen møder kritik fra flere partier i Folketinget, som vil gøre op med de særlige skattefordele.
Et af de partier er SF, som mener, at tonnageskatten bør afskaffes.
- Mærsk, som er et tidligere hæderkronet selskab med selvoplevede gode værdier, må kunne se, hvilken negativ indflydelse de har på den danske økonomi – det er direkte deres ansvar, fordi de tager så høje fragtrater, fordi det gør varerne dyrere, og regningen ender hos forbrugerne, siger Lisbeth Bech-Nielsen, finansordfører for SF, til Berlingske.
Også Enhedslisten ønsker at afskaffe tonnageskatten, som transportordfører Henning Hyllested kalder for “vanvid”.
Men Socialdemokraterne har ingen planer om at fjerne skattefordelene for rederierne, fordi det ifølge regeringspartiet kan få danske rederier til at flytte til udlandet, skriver Berlingske.
Heller ikke Venstre eller Konservative har planer om at afskaffe tonnageskatten for rederierne.
Sidste år betalte Mærsk godt fem milliarder kroner i i global skat. Heraf fik den danske stat kun et mindre beløb.