Gå til hovedindhold
Jo ældre man bliver, desto større kan gevinsten blive ved at udskyde udbetalingen. Man skal bare passe på ikke at dø!
FOTO: Polfoto

Mange danskere gambler med pengene fra ATP, og det kan især give kvinder gevinst, fordi de lever længere. Men tænk ikke på levetid, råder pensionsekspert.

Omkring 16.000 ældre danskere har valgt at udskyde deres udbetalinger fra ATP. Det er navnlig mænd, der benytter sig af muligheden. Men det kan blive dyrt for dem!

De ældre fristes af, at de kan få flere penge årligt, hvis de venter med ATP. Men pengene stopper den dag, de dør!

Derfor kan udskydelse af ATP-udbetaling navnlig blive en gevinst for kvinder. De lever nemlig længere end mænd.

- Kvinderne har en fordel, siger pensionseksperten Jørgen Svendsen fra firmaet ”AFPR – aktuarbaseret forsikrings- og pensionsrådgivning”. Men min holdning er, at man ikke skal tænke på eventuel udsættelse af pension i forhold til, hvor længe man regner med at leve. Det er andre faktorer, der skal spille ind.

Livsvarigt tillæg for at udsætte udbetaling

ATP-udbetalingen begynder for de fleste ved folkepensionsalderen. Det vil sige i øjeblikket 65 år. Den varer resten af livet.

Men ATP frister med, at folk eksempelvis kan få 35 % mere årligt, hvis de venter med at få penge, til de er 70 år. Udbetalingen kan udskydes helt op til ti år. Så får folk mere end det dobbelte årligt.

Hvis det skal blive en god forretning, så skal man leve længe. Den, der venter til 70-års fødselsdagen med ATP, skal blive omkring 84 år, før der er overskud. Det viser beregninger, som ATP har foretaget for Fagbladet 3F.

Men mænd på 65 år kan ifølge Danmarks Statistik kun regne med at leve17-18 år mere. Det vil sige, til de er knap 83. 65-årige kvinder bliver derimod i snit 85,5 år gamle.

Stigende levealder kan give medlemmer bonus

Jørgen Svendsen siger, at ATP og pensionsselskaberne burde tjene på, at folk udsætter deres udbetalinger. Men i flere år har kunderne hevet en stor gevinst hjem. Det skyldes, at levetiden er steget mere end forventet.

ATP regner pensionen til mænd og kvinder ud på samme måde. Det er derfor kvinderne har den største mulighed for gevinst ved at udsætte udbetalingen.

- Folk med et job i pensionsalderen kan somme tider have en skattefordel ved at udsætte ATP, siger Jørgen Svendsen.