Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Der er dårligt nyt til 3F-mænd. Den høje fysiske aktivitet på arbejdet øger deres risiko for tidlig død, viser undersøgelse. For kvinder er det lige omvendt.

Mænd, der har arbejde med høj fysisk aktivitet, har 18 procents øget risiko for tidlig død.
Morten Germund

Når folk på arbejdsmarkedet bliver spurgt, hvor fysisk hårdt deres arbejde er, ligger 3F’erne i top.

Netop derfor er der god grund til at slå ørerne ud, når Andreas Holtermann, som er professor hos Det Nationale Center for Arbejdsmiljø (NFA), præsenterer sin og kollegers seneste forskning. 

Deres resultater viser nemlig, at mænd, der har arbejde med høj fysisk aktivitet, har 18 procents øget risiko for tidlig død sammenlignet med mænd, der ikke har arbejde med høj fysisk aktivitet.

- Helt klassisk er det kortuddannede, rigtigt mange af jeres mandlige 3F-medlemmer, der har høj fysisk aktivitet i arbejdet, siger Andreas Holtermann, når han skal forklare, hvem der oplever en øget risiko.

Hårdt arbejde

Holtermann forklarer, at mange traditionelle mandejob indeholder tungt, manuelt løfte- og bærearbejde, gentagelser af den samme bevægelse og begrænsede muligheder for hvile. Hen over en hel arbejdsdag vil det belaste hjerte-kar-systemet.

Selvom undersøgelsen er dårligt nyt for mange mænd, mener Andreas Holtermann, at det er en god ting, at resultaterne er kommet frem.

- Der er en udbredt forestilling om, at fysisk aktivitet på arbejdet er lige så godt som at dyrke motion i fritiden, men det er altså ikke rigtigt, siger han og forklarer, at det hårde fysiske arbejde over tid kan føre til en overbelastning af kroppen og øge blodtryk og graden af betændelse i kroppen, som så kan resultere i en øget risiko for tidlig død.

- Der er stor forskel på at lave et stykke arbejde, som er hårdt, frem for at dyrke motion i sin fritid.

Hvad med kvinderne?

Gælder det samme mon kvinder med høj fysisk aktivitet på arbejdet? Tænker du måske.

Men det gør det faktisk ikke.

- Vi finder en tendens til, at høj fysisk aktivitet i arbejdet blandt kvinder giver en beskyttende effekt, siger Andreas Holtermann.

Ifølge ham kan forklaringen være, at det arbejde med høj fysisk aktivitet, som kvinder typisk tager, er anderledes indrettet end mænds.

- Frem for tunge løft kan kvinder ofte have mere gående arbejde, hvilket kan have en gavnlig effekt på hjerte-kar-systemet, siger professoren.

Det Nationale Center for Arbejdsmiljø og resten af forskerne i projektet søger nu om midler til at undersøge resultaterne nærmere i fremtiden.