Gå til hovedindhold
Manden havde været ludoman i længere tid, og derfor havde parret taget forholdsregler, men da lysten til spil greb manden, lykkedes det ham at få banken til at bryde reglerne.
FOTO: Arkiv / Billedbureauet Colourbox

Par satte konen til at styre økonomien, men alligevel lykkedes det manden at hæve penge. God idé at sætte ludoman under administration, siger forebyggelseschef.

Udbetaling af en pensionsopsparing kan friste ludomaner. En mand nåede at spille 13.000 kroner op, inden han blev stoppet. Nu skal familiens bank dække tabet.

Det skyldes, at parret havde dækket sig ind. Konen styrede økonomien. Den udbetalte pension var parkeret på hendes konto.

Men det lykkedes manden - i et anfald af spillegalskab - at overbevise banken om, at pengene skulle flyttes til hans konto. Derefter satsede han straks 13.000 kroner og tabte.

Nu har Pengeinstitutankenævnet dømt Alm. Brand Bank til at betale de 13.000 kroner til familien. Det var nemlig en klar fejl, at de flyttede penge fra konens konto, uden hun gav lov. Også selvom det var mandens pension, der var anbragt i ly hos hende. Det fastslår afgørelsen.

Manden havde intet Dankort

Parret havde gjort det helt rigtige, når manden var ludoman. Det siger Lars Hausted, der er forebyggelseschef i Center for Ludomani.

- Vi anbefaler tit, at den ægtefælle, der ikke er ramt af spilletrang, styrer økonomien. I hvert fald i de perioder hvor ludomanen er sårbar. Så kan ægtefællen overføre penge til nye bukser, kontingenter og andre almindelige udgifter, siger Lars Hausted.

Manden i den aktuelle sag havde intet Dankort. Han hævede almindeligvis lidt penge fra parrets fælles konto i banken, når han skulle købe noget. Dermed kunne konen følge med.

Ludomaner er afhængige ligesom alkoholikere

Lars Hausted fortæller, at mandens manøvre med at få flyttet penge til sin egen konto slet ikke er usædvanlig. Spilletrang er en afhængighed nærmest ligesom alkoholisme.

- Det har Verdenssundhedsorganisationen WHO diagnosticeret. De ramte gør meget for at få deres behov opfyldt.

Spilletrangen skal afvænnes. Center for Ludomani taler om en periode, hvor den ramte skal køle ned.

- I den tid er det en god idé, at ægtefællen styrer økonomien. Det er lige ved at lyde som om, familien i den aktuelle sag har fået rådgivning fra os, siger Lars Hausted.

Sagen handlede om meget større beløb

Pensionsudbetalingen var faktisk på hele 197.000 kroner. Det beløb blev anbragt på konens konto. Det var også 197.000 kroner, som manden selv senere fik banken til at rykke til hans egen konto.

Parret har dog kun krævet erstatning for de 13.000 kroner, der er brugt til spil. Resten af beløbet er i behold.

- Det var kun min indgriben, der begrænsede tabet til 13.000 kroner, fortæller kvinden.

Parret er holdt anonym i beskrivelsen af sagen.