Gå til hovedindhold

Den omstridte lovændring, som giver unge helt ned til 15 år tilladelse til at servere alkohol, er blevet vedtaget. Regeringen løber fra sit ansvar, mener 3F.

En hel hær af eksperter og organisationer har advaret kraftigt mod regeringens omstridte lovforslag, der giver unge på helt ned til 15 år tilladelse til at servere alkohol. Alligevel blev forslaget vedtaget i folketinget torsdag.

Ifølge Thorkild Holmboe-Hay, der er konsulent i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, flygter regeringen fra sit ansvar:

- Vi har et fælles ansvar for at introducere de unge til et kommende arbejdsliv på en motiverende, lærende og forsvarlig måde, så de får en god oplevelse. Unge på 15 år skal ikke udsættes for situationer, som de ikke selv kan håndtere, blot fordi erhvervslivet synes, det er smart, siger han.

Overhører advarsler

Eksperter og organisationer har tidligere i Fagbladet 3F advaret politikerne:

Flere unge vil begynde at drikke alkohol. De skal håndtere berusede voksne og risikerer dermed både fysiske og psykiske skader. Og de skal tjekke ID hos personer, der er ældre end dem selv.

Forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, Mette Lolk Hanak, undrer sig over, at regeringen ikke lytter.

- Det er rigtig ærgerligt, at regeringen ikke lytter til os og andre eksperter, som har fokus på de unge, siger Mette Lolk Hanak og uddyber:

- Det kan påvirke unge til at drikke mere og dermed bidrage til at fastholde europarekorden i fuldskab blandt danske unge, siger hun og bemærker, at forslaget trækker i en anden retning end det, som man lovgivningsmæssigt har arbejdet for i flere år - nemlig at skabe flere alkoholfrie rum for unge, sagde hun i januar til Fagbladet 3F.

Lommepengeøkonomi

Thorkild Holmboe-Hay er bekymret for de tjenere, der i dag lever af deres job.

- Når unge mellem 15 og 17 år arbejder i restauranter, så handler det om, at de skal tjene nogle lommepenge. De skal ikke leve af dette arbejde. De ansatte bliver gjort overflødige. Loven vil betyde, at vi erstatter reelle lønninger, som medlemmerne kan leve af, med en lommepengeøkonomi. Regeringen og Dansk Folkeparti skyder helt ved siden af med denne lov, siger Thorkild Holmboe-Hay, der også understreger, at der med den nye lov til være risiko for, at flere unge vil blive udsat for sexchikane.

Undersøgelser viser, at hele 37 procent af alle tjenere er udsat for sexchikane fra gæsterne.

- Der vil være en meget stor sandsynlighed for, at de unge helt ned til 15 år også udsættes for sexchikane, siger Thorkild Holmboe-Hay.