Gå til hovedindhold

I over tre år fik gravermedhjælper Morten Damsbo udbetalt for lidt i løn. Selvom han altid tjekker sin lønseddel, blev det først opdaget, da han kontaktede sin lokale 3F-afdeling.

Morten Damsbo arbejder her på Dannemarke Kirkegård. Det er han rigtig glad for - især når han får den rigtige løn.
Hanne Loop

Den 55-årige gravermedhjælper Morten Damsbo er den sjældne type, der tjekker sin lønseddel hver måned.

- Det har jeg altid gået meget op i. Men jeg kender rigtig mange andre, der ikke gør. De tænker: “Vi får vel den løn, man skal ha’.” Men det kan man altså ikke være sikker på, siger Morten Damsbo.

Og det har han helt ret i. En opgørelse viser, at der faktisk er fejl i hver anden lønseddel. Og for Morten Damsbos vedkommende viste det sig, at fejlene havde stået på i flere år.

Følte mig lidt snydt

Morten Damsbo passer gravsteder og udfører kirkelige handlinger på det sydlige Lolland. Det har han gjort i næsten 10 år. Sammen med sine tre kolleger - en anden gravermedhjælper og to gravere - passer han i alt fire kirkegårde i Gloslunde Sogn.

- Det er et rigtigt dejligt arbejde, siger Morten Damsbo. Og det var da heller ikke fordi, at han var specielt mistænkelig over for sin arbejdsgiver, da han tilbage i november 2015 opdagede, at der på hans lønseddel lige pludselig ikke stod noget om søgnehelligdagsbetaling. Det er en slags kompensation for helligdage, som falder på en hverdag.

- Jeg spurgte, hvorfor de ikke skulle udbetales, og jeg fik det svar, at det ville ske først i det nye år.

Men tvivlen nagede stadig, så Morten Damsbo gik til sin lokale afdeling, 3F Lolland. Her fik han et løntjek. Og pludselig viste det sig, at det ikke blot var søgnehelligdagsbetaling, han var gået glip af. Han havde også fået for lidt i pension, han var indplaceret på det forkerte løntrin, han havde ikke fået udbetalt ferie-fridage - og lidt til. Desuden var alle fejlene sket over mere end tre år.

Erkendte straks fejl

- Det kan godt være, at jeg tjekker min lønseddel, men alt dét opdagede jeg altså ikke. Jeg havde ikke lidt nogen økonomisk last, men jeg følte mig da lidt snydt, siger han.

Hans arbejdsgiver, som er Gloslunde-Græshave-Dannemare-Tillitse Sognes Menighedsråd, var helt på hans side fra starten. De erkendte straks, at der var fejl, og at de skulle rettes.

Men når man arbejder på en landsbykirkegård, kommer lønnen fra Kirkeministeriet. Og det er et lidt større og tungere system at få gang i. Så det var først i december 2018, at der dumpede 84.000 kroner ind på Morten Damsbos konto - så meget løb efterbetalingerne op i.

- Jeg havde slet ikke regnet med, at det var så meget. Det er jeg selvfølgelig rigtig godt tilfreds med. Og jeg kan kun anbefale, at hvis man er det mindste i tvivl om sin løn - så gå i fagforeningen og få et løntjek, siger Morten Damsbo.