Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Aarhusiansk tømrerfond har opbygget imponerende ejendomsportefølje og hjælper med af skaffe billige boliger til arbejderfamilier.

Hustømrernes Stiftelse og Enkekasse købte deres første ejendom efter at have vundet i Klasselotteriet nogle år forinden. På billedet ses stiftelsens første bestyrelse samlet i 1921.
Hustømrernes Stiftelse og Enkekasse

Når de østjyske tømrere bag fonden Hustømrernes Stiftelse og Enkekasse lige om lidt fejrer 100 års jubilæum, kan de samtidig lune sig over bundlinjen i regnskabsbøgerne.

I fondens levetid er det nemlig lykkedes at få en lotterigevinst på 500 kroner til at yngle til en ejendomsportefølje til en værdi af knap 200 millioner kroner.

De i alt 215 lejemål i Aarhus udlejes fortrinsvis til pensionerede tømrere og deres enker og børn, og fonden uddeler også penge til godgørende formål.

Det fortæller Hans Rasmussen, 72, der er formand for Hustømrernes Stiftelse & Enkekasse.  

- Vi er jo ikke boligspekulanter. Vi sælger ikke vores ejendomme, vi har dem for at sikre nogle lejligheder til rimelige penge, og vi har løbende lokale firmaer til at forbedre ejendommene.

- Jeg har lige lejet en fireværelses ud til en enke til en tømrersvend, og det er en god fornemmelse at kunne hjælpe. Det kan også være en gammel pensioneret tømrersvend, som har et barnebarn, der skal læse i Aarhus, og så kan vi hjælpe med at skaffe en lejlighed, siger Hans Rasmussen, der nu kører på sit niende år som formand.

Lotterigevinst var startskuddet

Historien bag den aarhusianske tømrerfond går helt tilbage til 1888. Her købte en kasserer i Hustømrernes Fagforening et kvart lod i Klasselotteriet, Danmarks ældste lotteri.

Da loddet med hovedgevinsten udkom tre år senere, i 1891, var der bingo, og hustømrerne kunne indkassere 500 danske kroner, som dengang var et ganske klækkeligt beløb.

På billedet herover ses sparekassen, hvor gevinsten fra Klasselotteriet blev sat ind på en bankbog i 1891. Foto: Hustømrernes Stiftelse og Enkekasse.

På det tidspunkt havde man i flere år drøftet muligheden for at stifte en fond til fordel for ældre tømrersvende og enker til afdøde kolleger, men i første omgang blev de 500 kroner fra Klasselotteriet sat ind på en bankbog i Arbejdernes Spare- og Lånekasse.

Job- og boligmangel mellem verdenskrigene

Først på en generalforsamling 28 år senere, 12. januar 1919, blev planerne til virkelighed, og hustømrerne stiftede deres egen hjælpekasse.

I den mellemliggende periode voksede bankbogen i den lokale sparekasse løbende som følge af de bøder, som mestrene fik, når de ikke overholdt arbejdsreglerne.

Alle medlemmer af Hustømrernes Fagforening skulle også betale til og være medlemmer af den nye hjælpekasse, og snart efter kunne Hustømrernes Stiftelse og Enkekasse købe deres første ejendom med 18 lejligheder for 44.000 kroner.

I 1921 byggede stiftelsen en ejendom med 30 lejligheder på hjørnet af Christiansgade og J. M. Mørks Gade i Aarhus. Derfra gik det hurtigt, og flere ejendomme blev opført. 

Mellem de to verdenskrige var Aarhus plaget af både boligmangel og høj ledighed, og formålet med boligbyggeriet var derfor både at skaffe nye lejligheder og arbejde til fagforeningens medlemmer.

Rejsegilde for den første ejendom, som hustømrerne selv byggede i 1921. Foto: Hustømrernes Stiftelse og Enkekasse.

I dag råder Hustømrernes Stiftelse og Enkekasse over mere end 200 lejligheder i Aarhus Kommune, og fonden har nydt godt af de økonomiske opgangstider siden etableringen for nu 100 år siden.

Til gavn for børn og børnebørn

Værdien af ejendommene er i dag 194 millioner kroner, og i det seneste regnskab var der et driftoverskud på 6,7 millioner kroner.

Indtægterne kommer primært fra huslejen i de mange lejemål, og medlemmerne betaler i dag et engangsbeløb på 500 kroner, så er de medlem lige så længe, som de er medlem af den lokale 3F-afdeling for bygningsarbejdere på Sommervej i Aarhus.

Den nyeste tilføjelse til Hustømrernes Stiftelse og Enkekasse er 16 seniorboliger, der er opført i Skæring uden for Aarhus.

Formanden, Hans Rasmussen, håber, at fonden også om 100 år vil blive drevet som en hjælpekasse for tømrere og deres enker.

Han er selv pensioneret tømrer, men har aldrig selv boet i en af stiftelsens lejligheder, men hans børn har haft gavn af den.

- De har begge boet i en etværelseslejlighed, men de har for længst stiftet familier, og nu har jeg børnebørn, der måske skal læse i Aarhus, som kan få en lejlighed, fortæller Hans Rasmussen.

Hustømrernes Stiftelse og Enkekasse markerer 100 års jubilæet med en reception fredag 11. januar i Scandinavian Center i Aarhus.