Gå til hovedindhold

I 3F steg ledigheden med 4.873 personer fra sidste fredag, og dermed ser 3F's medlemmer ud til at være særligt hårdt ramt af corona-krisen. Vores nødråb bliver hørt af regeringen, siger 3FA's leder Eva Obdrup.

Eva Obdrup er ked af, at så mange 3F-medlemmer bliver ramt af afskedigelser på grund af krisen. Det er særligt PSHR-gruppens og transportgruppens medlemmer, som er ramt. Hun peger dog på to lyspunkter: At der allerede er sat ind med hjælp, og at regeringen er lydhør.
arkiv

Siden corona-krisen sidste uge strammede sit hårde greb om landet, er ledigheden i 3F steget med næsten 5.000.

Det viser nye tal fra fagforbundets a-kasse.

Fyringerne har særligt ramt 3F’s PSHR-gruppe med godt 2.000 fyringer, det vil sige blandt andet ansatte i hotel- og restaurationsbranchen, og 3F’s transportgruppe med 1.250 fyringer.

Det betyder, at der nu er næsten 23.000 3F-medlemmer meldt ledige på Jobnet. For en uge siden var der 18.000 ledige i 3F.

(Se grafik nedenfor).

Dertil kommer et ukendt antal, der er sendt hjem med løn fra deres arbejdsplads.

Hver fjerde fyret er 3F’er

Ifølge Beskæftigelsesministeriet har 18.300 danskere mistet jobbet denne uge. Det betyder, at lidt mere end hver fjerde af de fyringsramte, er 3F-medlemmer.

Dermed ser corona-krisen ud til at ramme 3F’s medlemmer særligt hårdt.

Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s a-kasse, er ked af at så mange er ramt.

- Vi har aldrig set noget lignende i a-kassen. Men samtidig tager regeringen faktisk vores nødråb alvorligt og har allerede leveret flere former for hjælp til de ledige, bare den første uge, siger hun.

Lidt bedre

Samtidig med, at jobcentrene droslede ned, blev det meddelt, at ledige i øjeblikket er fri for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det vil sige, at man ikke skal til samtaler eller i aktivering. Man skal ikke joblogge - og ikke søge job. Det gælder foreløbig frem til 29. marts.

Regeringen har også meldt ud, at perioden fra 9. marts til 9. juni ikke vil tælle med i forbruget af dagpengeperiode. Det vil sige, at det bliver en “død periode”, og at ledige derfor i praksis får tre måneders ekstra dagpenge. Har man opbrugt sin dagpengeperiode i perioden fra 9. marts indtil nu, kan man hurtigt nå at melde sig ind i a-kassen igen.

- Jeg synes, at vi bliver hørt. Reelt er det blevet lidt bedre at være ledig nu, end det var for en uge siden. Samtidig fortsætter vi dialogen med regeringen, blandt andet om supplerende dagpenge, og om at hæve dagpengesatsen med et særligt tillæg på grund af krisen, siger Eva Obdrup.

3FA ønsker blandt andet, at loftet på 30 uger med supplerende dagpenge fjernes midlertidigt.

- Og så håber vi inderligt, at rigtig mange arbejdsgivere vil gøre brug af muligheden for at sende deres ansatte hjem med løn til gengæld for en kompensation fra staten. Det er langt bedre end en fyreseddel, i hvert fald for lønmodtagerne, påpeger hun.