Gå til hovedindhold

En analyse fra Danmarks Almene Boliger viser, at corona-krisen kan gøre flere boligområder til ghetto-områder.

Mjølnerparken i København er et af de boligområder, der er at finde på den nuværende ghettoliste. (Arkivfoto)
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

En række almene boligområder med tusinder af beboere risikerer på grund af corona-krisen at ende på ghettolisten - eller endda på den hårde ghettoliste.

Det skyldes, at stigende arbejdsløshed og dalende indtægter gennemsnitligt rammer beboere i almene boliger hårdere end resten af befolkningen.

Det viser en analyse fra Danmarks Almene Boliger (BL), skriver Information.

Analysen kommer frem til, at to nye områder vil komme på ghettolisten i 2021, hvis man tager udgangspunkt i et mildt scenarie for antallet af arbejdsløse, mens i alt fire områder vil komme på listen, hvis man tager udgangspunkt i et pessimistisk scenarie.

Derudover ser syv eksisterende ghettoer ud til at ende på den hårde ghettoliste i 2021. For at komme på den hårde ghettoliste skal et boligområde de seneste fire år have opfyldt betingelserne for at være et ghetto-område.

Tre af de eksisterende syv ghettoer stod ellers til at komme helt af ghettolisten, hvis beskæftigelsen var fortsat med at stige, som den gjorde før corona-krisen.

Men fordi flere nu bliver arbejdsløse, risikerer nogle af områderne nu i stedet at ende på den hårde liste, viser analysen ifølge Information.

Ifølge Solveig Råberg Tingey, der er cheføkonom i BL, kan det få "mærkbare konsekvenser" for et alment boligområde, hvis det ender på listen over hårde ghettoer.

- Så vil der være krav om afvikling af et stort antal familieboliger, og det kan betyde, at beboere skal fraflytte, og at der i værste fald skal nedrives lejligheder, selvom de er funktionsdygtige, siger hun ifølge Information.

Cheføkonomen opfordrer til, at partierne bag parallelsamfundspakken indleder drøftelser om at dispensere fra ghettokriterierne under corona-krisen.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) siger i et skriftligt svar til Information, at han "følger situationen meget nøje".

Ministeren mener samtidig, at det endnu ikke er muligt at opgøre, hvilke konsekvenser corona-krisen får for opfyldelse af ghettokriterierne i 2021.

/ritzau/