Gå til hovedindhold

I slutningen af september var 35.800 stillinger i den private sektor ikke besat.

Antallet af arbejdsløse faldt i oktober til 106.400, viser tal fra Danmarks Statistik. Det betyder en bruttoledighed på 3,9 procent. Samtidig er der 35.800 ledige stillinger i den private sektor.
Foto: Nils Meilvang/Scanpix

Antallet af ledige stillinger på det danske arbejdsmarked er stigende.

Helt præcist steg andelen af ledige stillinger i den private sektor med 3.000 til 35.800 fra andet til tredje kvartal.

Det svarer til, at 2,1 procent af samtlige stillinger ikke er besat, og det er den højeste andel i de otte år, Danmarks Statistik har fulgt området.

Hos Dansk Industri kalder underdirektør Steen Nielsen det positivt, at en god udvikling i dansk økonomi skaber behov for at ansætte nye medarbejdere.

Han er på virksomhedernes vegne bekymret for, at de kan komme til at mangle hænder:

- Vi skal passe på, at der ikke bliver så få ledige hænder på arbejdsmarkedet, at arbejdsmarkedet koger over igen. Det tog mange år for Danmark at ryste krisen af sig.

- Det ville være rigtig ærgerligt at skulle igennem det igen, siger han i en kommentar.

I tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener cheføkonom Erik Bjørsted, at der er et stykke til en decideret mangel på ansatte:

- Selvom der er blevet mere rift om den ledige arbejdskraft, står vi ikke på randen af en overophedning. Lønstigningerne er fortsat moderate, og samtidig vokser arbejdsstyrken.

- Stadig flere står til rådighed på arbejdsmarkedet, og det mindsker risikoen for en overophedning, skriver Erik Bjørsted i en kommentar.

/ritzau/