Gå til hovedindhold

Ledige der bliver modregnet i dagpenge for arbejdstimer, de aldrig har haft, kan fremover regne med hjælp fra beskæftigelsesministeren. Reglerne skal gås efter, lover han. 3FA og medlemmer presser på.

Thomas Jensen fra Frederikshavn stod frem og fortalte, hvordan han blev modregnet for timer, han aldrig havde haft. Siden har han fået "max støtte", fortæller han. Nu vil ministeren se på det, når dagpengereformen skal gås efter.
Claus Bjørn Larsen

En af de mere absurde regler i dagpengesystemet er på vej til at blive afskaffet.

Det lover beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Den udskældte regel rammer særligt personer, der har haft weekendarbejde eller lange, skæve vagter, før de blev ledige. De risikerer nemlig, at timer, de aldrig har haft, bliver lagt oven i deres reelle arbejdstimer, og derfor går de glip af tusindvis af kroner, som de egentlig skulle have haft i dagpenge.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er bekendt med problemet.

- Først og fremmest vil jeg gerne slå fast, at jeg ligesom jer er optaget af, at dagpengemodtagere med weekendarbejde eller skiftende arbejdstider ikke stilles dårligere i dagpengesystemet end dem, der arbejder i hverdage fra mandag til fredag, siger ministeren til Fagbladet 3F.

Han slår fast, at dagpengesystemet skal være trygt – også for dem, der har mere skiftende arbejdstider:

- Og det er der p.t. nogle udfordringer i forhold til, som I også påpeger. Det er vi helt opmærksomme på, siger han.

- Derfor vil vi også gå reglerne efter sammen med partierne bag dagpengereformen, så vi fremover undgår, at man bliver straffet urimelig hårdt for at arbejde i weekender i stedet for hverdage i den måned, hvor man bliver ledig, lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar.

Folk er rasende

Under corona-krisen er mange blevet ramt. En af dem var kokken Thomas Jensen fra Frederikshavn, der stod frem i Fagbladet 3F og fortalte, hvordan han mistede 3.808 kroner i dagpenge, efter at han blev sendt hjem på grund af corona-krisen. Egentlig skulle han have haft 10.275 kroner i dagpenge. I stedet fik han 6.467 kroner.

Siden artiklen har Thomas Jensen, 33, fået henvendelser fra flere, der bakker ham op, og som også selv er ramt.

- Der har været max støtte. Folk er rasende over det. Det er også helt vildt urimeligt, fastslår han.

Thomas Jensen synes, det er godt, at ministeren anerkender problemet og vil løse det.

- Det er fint. Det må ikke blive glemt. Jeg havde nok heller ikke regnet med, at det ville hjælpe mig her og nu, men fremad kan det jo hjælpe, hvis jeg kommer i samme situation en anden gang, mener han.

Thomas Jensen har forståelse for, at ministeren ikke sætter en dato for, hvornår problemet skal løses.

- De har andre opgaver nu, det forstår jeg godt. Heldigvis er der måske også færre af os, der bliver ramt, i takt med at samfundet åbner igen, mener han.

A-kassen vil holde minister fast på løfte

Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s a-kasse, er også glad for ministerens positive reaktion.

- Vi er rigtigt glade for, at ministeren lover at få det løst. Problemet med de såkaldte tekniske belægninger er i forbindelse med krisen trådt tydeligt frem, påpeger hun.

Problemet er ikke nyt, men det rammer hårdere efter dagpengereformen, hvor dagpenge nu regnes i måneder. Også den nuværende ministers forgænger, Troels Lund Poulsen fra Venstre, var indstillet på at få det løst, men blev overhalet af udskrivelsen af et valg sidste år.

- Nu skal det løses. Og det løfte vil vi holde ministeren fast på. Det betyder rigtig meget for de medlemmer, der er ramt, og er en soleklar og entydig uretfærdighed. Så det kan faktisk kun gå for langsomt, Eva Obdrup.