Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

3F’s stærkeste krav i overenskomstforhandlingerne på det kommunale område er, udover en generel lønstigning, at der oprettes en særlig pulje til de lavest lønnede. For eksempel rengøringsassistenter, der straffes af et uhensigtsmæssigt lønsystem.

En rengøringsassistent arbejder hårdt i højt tempo og skal belønnes og ikke straffes af et uhensigtsmæssigt lønsystem, mener 3F.
FOTO: Scanpix

Forhandlingerne om nye overenskomster for de ansatte i den offentlige sektor er skudt i gang.

Udover kravet om, at alle ansatte i det offentlige skal have en reel lønstigning, så er 3F’s stærkeste krav, at der oprettes en særlig pulje til yderligere lønstigninger til de grupper, der har den laveste løn. For eksempel rengøringsassistenter.

3F er utilfreds med selve måden, lønnen beregnes på. Lønudviklingen i den offentlige sektor reguleres ud fra en procentsats, hvilket ifølge formand for 3F’s Offentlige Gruppe, Ellen K. Lykkegaard betyder, at de lavest lønnede konstant vil sakke bagud.

Uretfærdigt lønsystem

- Når en 3F’er med en årsløn på for eksempel 300.000 kroner og en højtlønnet med 500.000 kroner i årsindkomst reguleres med den samme procentsats, vokser den højeste løn jo mest i kroner. Det er der en indbygget uretfærdighed i. En rengøringsassistent arbejder hårdt i et meget højt tempo og skal belønnes og ikke straffes, siger Ellen K. Lykkegaard.

Både innovationsminister Sophie Løhde (V), KL og Dansk Arbejdsgiverforening har meldt ud, at lønudviklingen i den offentlige sektor er løbet hurtigere end i den private sektor, og derfor skal der skrues ned for udviklingen i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.  

Stor lønforskel

Ellen K. Lykkegaard pointerer, at lønnen til for eksempel en offentlig ansat rengøringsassistent ikke er for høj, når man sammenligner med en privatansat rengøringsassistent.

Ifølge 3F’s beregninger er den overenskomstbestemte timeløn for en rengøringsassistent i det offentlige lavere end for en privatansat - og det er selvom man indregner den kommunalt ansattes betalte ferie og fridage. De kommunalt ansatte har dog mulighed for at opnå forskellige tillæg oveni.

- Men tilbage står stadig, at de privatansatte har en bedre timeløn. Kravet om ekstra lønstigninger til de lavtlønnede er et krav, som vi står meget fast på, siger Ellen K. Lykkegaard.

På kommunernes område er 3F med i det såkaldte Forhandlingsfællesskab, der forhandler på vegne af i alt 51 faglige organisationer. Modparten er Kommunernes Landsforening og Danske Regioner .