Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Foreløbige ledighedstal for april viser, at der er cirka 15.500 fuldtidsledige 3F’ere – det laveste siden marts sidste år. Men tallene dækker over en stor skævhed i brancher.

Genåbningen er stadig ikke slået igennem i ledighedstallene for 3F'erne i hotel- og restaurationsbranchen.
Arkiv / Henning Bagger / Ritzau/Scanpix

Byggebranchen kører stadig bedre. Hotel- og restaurationsbranchen er i knæ.

Det er den korte opsummering på helt nye 3F-ledighedstal, som viser, at der i april er cirka 15.500 3F’ere, der er fuldtidsledige – svarende til en ledighedsprocent på 6,7.

Det er det laveste antal ledige i 3F siden marts 2020, hvor corona-pandemien begyndte at skabe længere arbejdsløshedskøer hos rigtigt mange faggrupper.

Set over hele corona-perioden er ledigheden blandt 3F’erne steget med 3.200 fuldtidspersoner, hvilket svarer til en stigning på 1,3 procentpoint siden februar 2020.

- Vi er dermed fortsat et stykke fra niveauet inden corona-krisen, siger Jesper Grunnet-Lauridsen, økonom i 3F.

Opdelt arbejdsmarked

Dykker man lidt ned i ledighedstallene for 3F’s grupper, der alene dækker dagpengemodtagere, er der imidlertid stor forskel på brancherne. Bedst ser det ud for byggeriet. Her er der kun en ledighed på 4,2 procent.

Til gengæld er ledigheden steget med 0,3 procentpoint siden marts inden for privat service, hotel- og restaurationsbranchen. Her er ledigheden nu på 14 procent. Omkring 700 uddannede kokke står uden job, og det samme gør omkring 400 tjenere.

- Så der er tale om et ekstremt opdelt arbejdsmarked, siger Jesper Grunnet-Lauridsen.

- Særligt byggeriet klarer sig godt. De er næsten på niveauet inden corona-krisen. Hotel- og restaurationsbranchen er stadig i knæ, konstaterer han.

- Genåbningen af restauranterne skete i slutningen af april, og det kan ikke for alvor aflæses i tallene endnu. Vi forventer, at genåbningen kan få nogle af de her ledige tilbage på arbejdsmarkedet igen, og at det vil se mere positivt ud for hotel- og restaurationsbranchen, når ledighedstallene kommer for maj. Men der er meget langt tilbage for branchen, siger Jesper Grunnet-Lauridsen.

Mistet 30.000 stillinger

Det var først 21. april, at genåbningen kom til at omfatte restauranter og caféer. Dog stadig med restriktioner.

Overordnet set har hele dén branche mistet 30.000 stillinger under coronakrisen. Det oplyser Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet. Det svarer til mere end hver fjerde beskæftiget i branchen.

- Restauranter og hoteller har jo virkeligt taget kuglerne under nedlukningen. Men det, vi fornemmer nu, er, at der begynder at blive genansat flere, siger Kristian Nørgaard, der er politisk chefkonsulent i Horesta.

- Vi er langt fra det normale niveau. Men med udfasningen af corona-restriktionerne oplever vi, at der er behov for flere hænder. Vi har også hørt, at der faktisk nogle steder er udfordringer med at få folk til både fuldtidsstillinger og deltidsstillinger. Men det er dog langtfra alle steder, siger Kristian Nørgaard.

Normalt er der et dyk i hotel- og restaurationsbranchen hen over vinteren, som så begynder at vende tidligt i det nye år, hvor flere folk hyres ind igen. Men på grund af corona-nedlukningen er dét rykind ikke sat ind endnu, forklarer han.

- Samtidigt har den måde, lønkompensationen er skruet sammen på, faktisk spændt lidt ben for at lave nyansættelser til sæsonen. Så processen er blevet meget udskudt. Men vi ser bestemt ind i en periode, hvor der forhåbentligt bliver brug for flere hænder, så det bliver afspejlet i ledighedsstatistikkerne længere hen på sommeren, siger Kristian Nørgaard.

Så kan I kontakte 3F

Økonom Jesper Grunnet-Lauridsen i 3F mener, det er for tidligt at tale om mangel på arbejdskraft.

- Beskæftigelsen ligger stadig markant under det niveau, vi havde, før corona ramte. Som vores egne tal viser, har vi mange arbejdsløse – særligt inden for privat service, hotel- og restaurationsbranchen. Vi kan derfor kun opfordre arbejdsgivere, der mener, de ikke kan finde arbejdskraft, til at kontakte 3F, siger Jesper Grunnet-Lauridsen.

På landsplan var der i marts i år 128.600 fuldtidspersoner, der var ledige. Det svarer til 4,5 procent af arbejdsstyrken, viser tal fra Danmarks Statistik.